Trgovački sud: Coning tuži JUGS, a JUGS uzvraća Foto: VV arhiva

Trgovački sud: Coning tuži JUGS, a JUGS uzvraća

M.P./Varaždinske vijesti | 3.11.2016. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno

Zbog nedolaska opunomoćenika tužitelja, tvrtke Coning, na varaždinskom Trgovačkom sudu u četvrtak je odgođeno pripremno ročište u parnici koju je ta varaždinska tvrtka podnijela protiv Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS).

Coning, koji je bio jedan od izvođača radova na zgradama na lokaciji Vilka Novaka, tužbom traži isplatu 684.594 kune, odnosno povrat garancije od 10 posto za zgradu A1. Opunomoćenica JUGS-a kazala je da nije jasno s kojeg osnova Coning potražuje utuženi iznos, a kao nove dokaze predala je generalni ugovor između JUGS-a i izvođača radova iz listopada 2008. godine, ugovor o zajedničkom poduhvatu i poslovnoj suradnji iz rujna 2008. godine te dodatke ugovoru. Uz to, u spis je predala i nalaz i mišljenje građevinskog vještaka iz drugog predmeta, a iz kojeg proizlazi da je na fasadi zgrade A1 nastala šteta uslijed nekvalitetno izvedenih fasadnih radova za toplinsku izolaciju na bazi stiropora te spoja klupčica, prozora i fasade.

- Zbog toga postoji odgovornost i obveza izvođača radova da otkloni utvrđene nedostatke što iznosi 357.156 kuna - navela je opunomoćenica JUGS-a predloživši da se, ukoliko će Coning osporavati vještački nalaz iz drugog predmeta, provede novo građevinsko vještačenje na iste okolnosti utvrđivanja nedostataka na fasadi zgrade A1.

- Budući da je u primopredajnom zapisniku za zgradu A1, koji su potpisali svi potpisnici ugovorne obveze, jasno i nedvojbeno utvrđeno da su radovi završili s 25 dana zakašnjenja, JUGS od Coninga potražuje ugovornu kaznu te postavlja protutužbeni zahtjev predlažeći da sud donese presudu da Coningu naloži da JUGS-u isplati 252.964 kune s kamatama - istaknula je opunomoćenica JUGS-a.

Iduće ročište zakazano je za početak veljače. 

Označeno u