Toplička bolnica prošlu godinu završila s viškom prihoda od 6,5 milijuna kuna

V.M./Varaždinske vijesti | 14.3.2017. u 08:23h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice prošlu je godinu, već treću zaredom , završila s pozitivnim financijskim rezultatom, a višak prihoda na kraju godine iznosio je 6,5 milijuna kuna. Ukupno je Specijalna bolnica u protekloj godini prihodovala 109,4 milijuna kuna dok su rashodi bili na razini od 102,8 milijuna.

Nastavak je to pozitivnih rezultata u poslovanju već treću godinu zaredom. Naime, 2014. završili smo na prihodovnoj strani sa 116,8 milijuna i rashodima od 110,2 milijuna odnosno viškom prihoda od 6,6 milijuna kuna. Financijska još bolja bila je 2015. kada su zabilježeni prihodi od 109,7 milijuna i rashodi od 99,7 milijuna, odnosno viška prihoda od 9,9 milijuna kuna. Ukupno je to u protekle tri godine 23 milijuna kuna viška prihoda nad rashodima – naglasio je vršitelj dužnosti ravnatelja Specijalne bolnice Damir Mihalić.

Treba istaknuti da su u protekloj godini, uz prihode iz proračuna temeljem ugovornih odnosa s HZZO-om ostvarenih u iznosu od 66,2 milijuna kuna, povećani prihodi od pruženih usluga s ino osiguranicima i na ime zaštite zdravlja na radu. Riječ je o iznosu od 2,2 milijuna kuna što je više u odnosu na prethodnu godinu za 23,26 posto. Prihodi ostvareni od tržišta u smještajnom i ugostiteljskom dijelu i od donacija ostvareni su u visini gotovo 21,8 milijuna kuna i veći su od prethodnog razdoblja za gotovo 434 tisuće kuna ili za 2,03 posto.

Prihodi ostvareni po posebnim propisima, primjerice dopunsko osiguranje, prihodi od participacija od privatnih osiguranika po osnovi dopunskog zdravstvenog osiguranja ili prihodi od participacija iznosili su 17,9 milijuna kuna i veći su u odnosu na 2015. za 6 posto.

Zahvaljujući racionalnom poslovanju koje nije smanjilo niti obim niti kvalitetu usluge prema korisnicima, štoviše ona je u oba segmenta čak i povećana, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice u potpunosti je sanirala dugovanja iz prethodnih razdoblja, neka nastala i pred više od deset godine.

S prošlom godinom, odnosno završnim financijskim izvješćem, možemo ustvrditi da je Specijalna bolnica uspješno prošla i završila sanaciju. Saniranje svih dugova potvrda su toga, a pred ustanovom je sada razdoblje ulaganja u daljnje podizanje kvalitete sadržaja i njenih usluga – naglasio je v.d. ravnatelj Mihalić.

Što se tiče rashodovne strane najveći iznos, oko 60 posto ukupnih rashoda, odnosi se na primanja 656 zaposlenika koji se na dnevnoj bazi brinu za veliki broj korisnika. Naime, u razdoblju siječanj-prosinac 2016. godine popunjenost kreveta iznosila je prosječno dnevno 535 kreveta. S korisnicima HZZO-a prosječna popunjenost bila je 440 kreveta, a ostalim korisnicima 95 kreveta.

Svakako treba istaknuti ulaganje u opremanje bolnice novim medicinskim uređajima te ulaganje u obnovu objekata za što je u prošloj godini utrošeno 2,8 milijuna kuna. Riječ je o povećanje od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu. Od spomenutih 2,8 milijuna kuna više od 800 tisuća osigurano je iz vlastitih sredstava.

mihalic1.JPG