Sunčana Glavak pozvala mlade poljoprivrednike da se prijave na natječaj

VV | 6.2.2021. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

Ove će se godine u Republici Hrvatskoj održati šesti izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u 2021. godini. Izbor organiziraju Ministarstvo poljoprivrede, Jutarnji list i zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika Sunčana Glavak, uz podršku pokrovitelja Zagrebačke banke i Konzuma.

- Izborom najboljeg mladog poljoprivrednika naglašava se i nagrađuje rad mladih poljoprivrednika u stvaranju održivih i inovativnih ideja i praksi koje se bave izazovima s kojima se suočava poljoprivredni sektor, poput generacijske obnove, ublažavanja klimatskih promjena, sigurnosti hrane i tehnološkog napretka. Nagradom se odaje priznanje središnjoj ulozi mladih poljoprivrednika u ruralnim područjima i inovativnim pristupima koje oni primjenjuju u poljoprivrednoj djelatnosti - istaknula je uoči početka natječaja zastupnica Sunčana Glavak.

Na natječaj, koji će biti otvoren od 5. veljače do 4. ožujka 2021. godine, mogu se prijaviti mladi poljoprivrednici koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 godina života. Oni moraju biti korisnici mjera Programa ruralnog razvoja, a njihovi projekti, koji mogu biti završeni ili u provedbi, moraju biti financirani sredstvima Programa.

Odabir najboljeg, najinovativnijeg i najodrživijeg projekta provodi stručno prosudbeno povjerenstvo na temelju kriterija upotrebe novog znanja, novih metoda ili novih oblika tehnologije, prijenosa inovacija te njihove održivosti.

Medijski pokrovitelj izbora je Jutarnji list, a glavni sponzor Zagrebačka banka koja će najbolje sudionike nagraditi novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 50.000 kuna. Za pobjednika/cu natječaja osigurano je 25 tisuća kuna, za drugoplasiranog/u 15 tisuća kuna, a trećeplasiranog/u 10 tisuća kuna. Za dvadeset i jednog najboljeg poljoprivrednika zastupnica Sunčana Glavak će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu.

Zagrebačka banka osigurat će financijsku edukaciju mladim poljoprivrednicima te pomoć u ispunjavanju prijava za fondove Europske unije, dok će sponzor natječaja Konzum dobitnicima osigurati plasman njihovih proizvoda na svojim prodajnim mjestima.

Prijavnice će biti dostupne na mrežnoj stranici https://form.jotform.com/210121714286345 te na stranici zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak. Popunjenu prijavnicu potrebno je poslati na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Imena dobitnika nagrade po izboru žirija bit će objavljena 5. svibnja 2021. na svečanosti u Zagrebu i portalu www.jutarnji.hr.

Najbolje iz Hrvatske predstaviti na europskoj razini

Najbolji mladi poljoprivrednik ili poljoprivrednica iz Hrvatske sudjelovat će na Europskom kongresu najboljih mladih poljoprivrednika i ući u utrku za europskog mladog poljoprivrednika. Tri ključne kategorije u kojima se mladi poljoprivrednici natječu su digitalni šampion u poljoprivredi (za usvajanje i širenje novih tehnologija ili inovativnih poljoprivrednih praksi), šampion ekološke održivosti u poljoprivredi (za usvajanje i primjenu najboljih praksi za očuvanje okoliša, korisnih za biološku raznolikost i očuvanje ekosustava) te šampion hrane u poljoprivredi (za plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište ili primjenu poduzetničkih ideja u prehrambenom lancu).

Pet najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika – od svinjogojstva do uzgoja industrijske konoplje

Na prvom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, održanom 2014. godine u organizaciji Dubravke Šuice, trenutne potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za demokraciju i demografiju, pobijedila je Martina Petrović iz Vukojevaca, koja se bavi uzgojem crne svinje. Od 2015. do 2018. godine izbor je vodila tada zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. 2015. godine pobjedu je odnio Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog, koji se bavi ekološkom proizvodnjom voća i povrća te turizmom u Lonjskom polju. Titula najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj 2017. godine pripala je Matiji Cetiniću-Frankosu iz Zaprešića, koji se bavi ekološkim uzgojem bobičastog voća u poljoprivrednoj zadruzi Berry Organica. Ivan Gašić pobijedio je 2018. godine. On se bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji. Pobjednik 2019. godine je Zvonimir Kalić iz Đakova, koji se bavi uzgojem industrijske konoplje u Vrpolju.