Studija izvodljivosti za TPV2 financirana javnim novcem je - tajna!

| 6.10.2017. u 08:34h | Objavljeno u Aktualno

Do kuda je došao Tehnološki park Varaždin 2, projekt težak više od 50 milijuna eura, koji je prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti pod nazivom? U Ministarstvu i Tehnološkom parku, kažu da je postupak još u tijeku. Međutim, realno postoje male šanse da će projekt predviđen u Brezju proći na navedenom natječaju, iako je za njega potrošeno već 15 milijuna kuna.

Dubioze

To je svojedobno priznao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je kazao kako “ne očekuje previše.” Što očekuje, pitali smo i direktora Tehnološkog parka Josipa Boraka, koji nam je odgovorio da je projekt „TPV 2“ prošao fazu administrativne provjere te je dalje u postupku evaluacije. Podsjetimo, projekt je osmislio bivši direktor TPV-a Andrija Petrović i njegov tim još za vrijeme gradonačelničkog mandata Ivana Čehoka.

On je uspio s Ministarstvom znanosti dogovoriti financiranje projektne dokumentacije u iznosu od 15 milijuna kuna. Nakon toga projekt je uvršten na indikativnu listu projekata Znanstvene infrastrukture na kojoj je i ostao i za razdoblje do 2020. godine. Dobiveni su i novci za idejno rješenje, kao i arhitektonsko.

No, onda je sve stalo, a to se objašnjavalo preambicioznim zahtjevima. Takva tvrdnja zasnivala se uglavnom na studiju izvodljivosti iz 2014. koju je napravila Mreža znanja. Studija je, kako se tvrdi, pokazala da bi TPV 2 generirao oko 20 milijuna kuna gubitaka godišnje.

Čeka se pravorijek

Da bi doznali detalje, zatražili smo od Uprave Tehnološkog parka studiju izvodljivosti, no dobili smo - odbijenicu.

- Sukladno odredbama o povjerljivosti i zaštiti podataka Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007 - 2013, u članku 5.1. “Provedbeno tijelo i Korisnik obvezuju čuvati povjerljivost svih dokumenata, informacija i drugih materijala koji su predmetom povjerljive komunikacije u razdoblju najmanje pet godina nakon završetka projekta”, te također „Korisnik je dužan ograničiti pristup podacima samo za ono osoblje koje izričito mora imati pristup radi izvođenja, upravljanja i praćenja Ugovora - stoji u rješenju koje smo dobili iz Tehnološkog parka.

S obzirom na to da je projektna dokumentacija, pa tako i studija izvodljivosti, financirana sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja - odnosno javnim novcem - na rješenje smo uputili prigovor Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Od njih smo dobili odgovor kako je podnesak zaprimljen te prosljeđen na nadležno postupanje povjereniku za informiranje. Kakav će biti pravorijek i hoće li javnost napokon doznati što je u pozadini projekta, koji je najavljivan kao projekt koji će Varaždin pretvoriti u centar informatičke industrije te koji će otvoriti bolje plaćena radna mjesta - tek treba vidjeti.

Do tada, podsjetimo kako je u tijeku provedba projekta dogradnje i opremanja Tehnološkog parka za što je iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija povučeno 16,5 milijuna kuna. Tako da - barem nešto.

Uspješno aplicirali dva projekta vrijedna 79.000 eura

Unatoč nevoljama s projektom TPV 2, iz Tehnološkog parka su nas izvijestili kako su uspješno aplicirali dva nova projekta. Radi se o projektima “We grow” i “Be shared” financiranima iz programa Cosme.

- Na natječaju za projekt “We grow” su mogla biti izabrana samo dva projekta, te je naš izabran kao jedan od dva izme- đu 50 prijavljenih - kazao nam je direktor Josip Borak te pojasnio kako je cilj projekta potaknuti žene poduzetnice da više koriste programe financiranja poduzetništva. Ukupna vrijednost projekta je 277.528 eura, a za aktivnosti Tehnološkog parka Varaždin osigurano je 34.000 eura. Trajanje projekta je 18 mjeseci. Uz taj, prošao je i projekt “Be shared”, koji će se baviti identificiranjem i selekcijom MSP-a koji imaju visoki potencijal rasta i sposobnost da doprinesu, te profitiraju u tzv. ekonomiji dijeljenja (Shared economy).

Ukupna vrijednost projekta je 426.686 eura od čega će Tehnološki park Varaž- din dobiti 45.000 eura