Suradnja Štajerske i Varaždinske županije moguća u puno područja, posebno u zdravstvenom turizmu Foto: Varaždinska županija

Suradnja Štajerske i Varaždinske županije moguća u puno područja, posebno u zdravstvenom turizmu

IHR/Varaždinske vijesti | 7.2.2019. u 17:23h | Objavljeno u Aktualno

- Imali smo prilike i privatno posjetiti ovaj Grad i Županiju, ali ovaj službeni posjet otvara vrata moguće suradnje. Štajerska je jedna od devet austrijskih pokrajina, ima preko milijun stanovnika, a osim mnogih turističkih te kulturnih znamenitosti krasi nas i veliki broj lječilišta s termalnom vodom. Naime, pokrajinska vlada, pomažući turizam financijskim sredstvima, omogućava izgradnju ili proširenje postojećih termalnih toplica. Neke od termalnih lječilišta, prerasla su u velike, moderne centre za odmor i rekreaciju ili mjesta za pripremu i treninge naših, ali i inozemnih sportaša. Jedno od većih i boljih lječilišta je svakako ono u Bad Radkersburgu. Postoji mnogo područja za suradnju između Specijalne bolnice Minerva i lječilišta Bad Radkersburg - rekao je dr. Johan Harrer, voditelj Odjela za tehnologiju pokrajine Štajerske.


Predstavnici Štajerske danas su posjetili Varaždinsku županiju, a uz dr. Harrera, u Varaždin su stigli Josef Sommer, zamjenik gradonačelnika Bad Radkersburga i predsjednik Austrijskog udruženja toplica i lječilišta, dr. Tatjana Krainc-Nikolic, ravnateljica Regionalnog ureda Državnog instituta za javno zdravstvo Murska Sobota, Christoph Kurre te direktorica lječilišta Radenci Vesnaa Maučec. Goste su dočekali župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima, posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević te pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorkom Horvat. Prisutan je bio i predstavnik Hrvatsko austrijske trgovinske komore Slavko Begić, a prezentaciju o specijalnoj bolnici Minerva iz Varaždinskih Toplica održali su djelatnici bolnice na čelu s ravnateljem dr. Denisom Kovačićem.


Župan Čačić izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom te je goste upoznao s poviješću Županije, ali i projektima koje županijska vlast provodi na mnogim područjima, a naročito na području zdravstva. Osvrnuo se i na suradnju pokrajina i županija unutar Saveza Alpe Jadran.

- Moram naglasiti kako je naša Županija prva hrvatska županija koja je u studenome 2017. godine preuzela predsjedanje Savezom, a ja sam prvi župan koji predsjeda tom uglednom organizacijom koja je prošle godine obilježila četrdeset godina osnutka. Drago mi je da Vam danas imamo prilike predstaviti naše potencijale u zdravstvenom turizmu, naša specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama ima veliki potencijal za širenje i nadogradnju ponude. Moram naglasiti kako smo krenuli u energetsku obnovu Lovrine kupelji u Minervi, vrijednost projekta iznosi 8.296.136,25 kuna, od toga se europskim novcem sufinancira s 50 posto. Zatim, projekt Minerve iznosi 73.479.550,53 kuna, a iz EU fondova će se financirati s 37.808.597,92 kuna. Vrijednost obnove Konstantinovog doma, Hidroterapije te Konstantinove kupelji iznosi 42.229.144,69 kuna od toga se iz EU fondova izdvaja 21.541.024,82 kuna, dok se izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, tj. Spinalni centar financira u stopostotnom iznosu od strane EU fondova. Naime, Varaždinska županija je najveći korisnik europskog novca u Hrvatskoj, posebno u obrazovanju i zdravstvu. Zato je dobro čuti vaša iskustva, način na koji ste izgradili mnoga lječilišta i toplice. Pohvaljujem i organizaciju konferencije koja će se održati u svibnju ove godine u Bad Radkersburgu na kojoj će biti govora o aktivnome i zdravome starenju, a bit će prilike za razmjenu iskustava naših bolnica i lječilišta – rekao je župan Čačić.

Nakon prijema u Županijskoj palači, gosti su obišli i Specijalnu bolnicu Minerva u Varaždinskim Toplicama.