Sjever Hrvatske dobiva svoj Centar za savjetovanje za rad u inozemstvu Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske dobiva svoj Centar za savjetovanje za rad u inozemstvu

VV | 5.7.2020. u 18:20h | Objavljeno u Aktualno

Svi koji će trebati točne informacije vezane za rad u inozemstvu uskoro će ih moći dobiti u Centru za savjetovanje za rad u inozemstvu i demografsku obnovu čije će sjedište biti u Varaždinu. Osnivanje takvog Centra iniciraju uspješni gospodarstvenici sa Sjevera Hrvatske, a cilj je zaštita prava radnika.

Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGRA-DET i jedan od inicijatora osnivanja takvog Centra, ističe kako je Austrija 1.srpnja otvorila granicu za hrvatske radnike, što je prilika, ali i opasnost, s jedne strane od masovnog egzodusa radne snage iz Hrvatske, ali isto tako i zlouporabe radnih prava od strane raznih posrednika i agencija.

- Nama je cilj s jedne strane dizati konkurentnost hrvatskih tvrtki, a s druge štititi prava radnika. Godinama upozoravamo na preveliki i neučinkovit državni aparat, što posljedično utječe na sve lošiji standard ljudi, posebno na Sjeveru Hrvatske gdje prevladava prerađivačka industrija pa su i plaće preniske. Da nam se ne bi dogodio masovni egzodus mladih i sposobnih ljudi preko granice, nastojat ćemo u dijalogu s politikom raditi na tome da se diže standard života na Sjeveru – rekao je Andročec.

Napominje kako je austrijsko tržište regulirano te će svrha Centra biti i savjetodavna u smislu edukacije poduzetnika koji planiraju konkurirati na austrijskom tržištu.

- Treba biti svjestan kako je potrebno dizati tehnički i tehnološki standard poduzeća i njihovu učinkovitost, kako bi kao država i kao skup poduzeća na sjeveru Hrvatske bili spremni ući u jedan konkurentni prostor Austrije kao podizvođači, proizvođači i prodavatelji usluga na tom vrlo kompliciranom tržištu. To je tržište regulirano, ima stroge kazne za prijestupe, i potrebno je poštivati prijave, odjave i plaćanje poreza za tvrtke i radnike, ali s obzirom na to da radimo na tvrdim tržištima Zapadne Europe mislimo da će zajedničkim nastupom u Austriji omogućiti uspjeh hrvatskih tvrtki i širenje tržišta za naše usluge i proizvode – rekao je Andročec.

Dodaje da će se u suradnji s austrijskim poreznim savjetnicima, odvjetnicima i privrednim i obrtničkim komorama nastojati pomoći hrvatskim tvrtkama da zajedničkim outsourcingom uštede 5 do 10 posto operativnih troškova. Poseban fokus bit će na zaštiti i osiguranju radnika i isporučenih usluga od prevara.