"S faksa u poduzetništvo" na Sveučilištu Sjever: Mlade treba potaknuti da stvaraju radna mjesta

Napisao/la: -
"S faksa u poduzetništvo" na Sveučilištu Sjever: Mlade treba potaknuti da stvaraju radna mjesta Foto: Krešimir Đurić

Odjel za poslovnu ekonomiju Sveučilišta Sjever danas je u Sveučilišnom centru Varaždin organizirao panel raspravu "S faksa u poduzetništvo", kako bi studente, ali i postojeće poduzetnike, upoznali s mogućnostima koje razne institucije pružaju prilikom pokretanja i vođenja vlastitog posla.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_01.JPG

- "S faksa na poduzetništvo" je ideja osnaživanja studenata Sveučilišta Sjever. Imamo 25 studijskih programa, dakle riječ je o multidisciplinarnom pristupu. Želimo osnažiti studente kako bi pogledali u neku novu budućnost i počeli razmišljati na način da su oni ti koji stvaraju radna mjesta, a ne netko drugi, odnosno da ih radna mjesta ne čekaju u postojećem okruženju i uvjetima. Želimo ih potaknuti da testiraju i ostvare svoje vizije i ideje - rekao je ovom prilikom pročelnik Odjela za poslovnu ekonomiju, izv.prof.dr.sc. Ante Rončević.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_04.JPG

Govorilo se tako o mogućnostima financiranja start-up projekata, ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) zajmovima te poticajnim mjerama za pokretanje poslovanja, izradu projektne dokumentacije, samozapošljavanje, ali i o važnosti potpore lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) poduzetnicima početnicima.

Naime, kako je istaknuo pročelnik Rončević, u razgovoru sa studentima često se javlja barijera, odnosno pitanje financiranja poduzetničkog pothvata.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_03.JPG

- Stoga je i cilj ovog okupljanja da se izmijeni ta slika o problemima financiranja te da im pokažemo da nije problem u izvorima financiranja, već je problem imati hrabrosti artikulirati svoju ideju i viziju i tako pokušati biti drugačiji, biti poduzetnik. Kriza je nedvojbena potvrda da ono što i kako radimo više ne opstoji i da trebamo nešto promijeniti. Kriza je šansa, i u tom smislu želimo poručiti studentima i svima ostalima da promisle o dosadašnjem načinu razmišljanja te o načinima kako ući u "svijet odraslih", svijet poduzetništva i pokušaju promijeniti lice zemlje u kojoj živimo - poručio je pročelnik Rončević.

Dodao je kako je vizija projekta "S faksa u poduzetništvo" napraviti studentski poduzetnički inkubator na Sveučilištu Sjever.

- Ovaj skup je jedan od koraka u tom procesu, a uskoro ćemo organizirati još jedan panel koji zasad ima radni naslov "S posla na fakultet", s obzirom da imamo velik broj studenata koji studiraju uz rad. Želimo i njima pomoći i osnažiti ih da u svijetu poduzetništva budu spremni za sve izazove. Na kraju, u šali znamo reći da želimo promijeniti onu izreku "S faksa u Irsku" u "Zaposlimo se u Hrvatskoj" - zaključio je Rončević.

Okupljenima se obratio i prorektor Sveučilišnog centra Varaždin izv. prof. dr.sc. Damir Vusić, koji je istaknuo da su ovakvi skupovi vrlo ozbiljni i potrebni u današnje vrijeme.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_02.JPG

- Svi se pitaju je li moguće s "faksa u poduzetništvo". Moguće je zahvaljujući upravo ovakvim inicijativama i aktivnostima te inicijativama i dodatnim naporima koje će Sveučilište Sjever uložiti u kurikulume pojedinih studijskih programa. Studentima je važno dati informacije što učiniti i kome se obratiti da bi ušli u svijet poduzetništva. Važna je pritom i kvalitetna potpora tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave. Mladim poduzetnicima treba omogućiti da što jednostavnije provode svoje aktivnosti - naglasio je prorektor.

Na panelu su sudjelovali predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), predstavnici Lokalne akcijske grupe (LAG) Zeleni bregi te predstavnici konzultantskih tvrtki koje pripremaju projektnu dokumentaciju i prijave na projekte. Irena Dajčar, poduzetnica čija se tvrtka, među ostalim, bavi i konzultantskim uslugama, studentima je govorila o europskim fondovima i programima pomoći mladim ljudima koji pokazuju afinititete i ambicije za ostanak u Hrvatskoj te o radu s takvima programima. Predstavljene su, među ostalim, i poticajne mjere za samozapošljavanje i financiranje inovacija.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_06.JPG

- Naša je uloga potaknuti mlade da sami kreiraju svoje poslove. Naglasak smo stavili na Program ruralnog razvoja i turizam, potpore za razvoj novih edukativnih programa i programa osposobljavanja, pokretanje start-upova, novih poduzetničkih ideja, inovacija, znanstvenih istraživanja, sve ono što predstavlja pomak naprijed. Što se tiče start-upova, Varaždin i cijela ova regija ima jaku IT infrastrukturu te vjerujem da će se tu javljati još novih i mladih generacija koje će dobiti motivaciju i poticaj da razvijaju ideje, a tu im se može pomoći uspješnim plasmanom europskih sredstava namijenjenih za razvoj i istraživanje - istaknula je Dajčar.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_05.JPG

Predstavnici HBOR-a predstavili su programe kreditiranja start-up projekata, prihvatljive prijavitelje i troškove, kreditne uvjete te ostale programe kreditiranja, dok su predstavnici HAMAG-BICRO-a govorili o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESIF) te ESIF zajmovima - mikro investicijskim zajmovima, malim zajmovima te mikro obrtnim sredstvima.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_07.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.