Regea dosad povukla 400 milijuna kuna iz EU fondova

VV | 1.5.2017. u 14:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (Regea) u proteklih devet godina pozicionirala se kao jedna od najuspješnijih u Europi s više od 400 milijuna kuna nepovratnog novca povučenog iz EU fondova za provedbu projekata, rečeno je u četvrtak na predstavljanju rezultata njezina dosadašnjeg rada te budućih planova.

Vrijednost dosad realiziranih projekata je 800 milijuna kuna, a godišnji proračun te agencije, koja danas ima više od 30 djelatnika, od njezinih početaka povećao se čak 20 puta, izvijestili su iz Regee.

Samo za ovu godinu Regea je pripremila i dobila odobrenje za desetak projekata vrijednih 500 milijuna kuna. Tako je osiguran novac za povećanje energetske učinkovitosti, a odobreni projekti su iz područja javne rasvjete, Smart City koncepta za gradove, korištenja biomase za grijanje javnih zgrada, rekonstrukcije i energetske obnove zgrada te inovativnih financijskih mehanizama.

Iz Regee tako ističu projekt NEWLIGHT, koji je počeo 2015. godine, a riječ je o rekonstrukciji i modernizaciji javne rasvjete u 57 gradova i općina Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Procijenjena vrijednost tog projekta je oko 20 milijuna eura, a priprema se za financiranje iz EU fondova. U 57 gradova i općina rekonstruirat će se i modernizirati najmanje 34 tisuće svjetiljaka, a ušteda na troškovima električne energije i održavanja procjenjuje se na 1,1 milijun eura na godinu, kažu u toj agenciji.

Iz Regee ističu da su mogućnosti financiranja projekata energetske obnove i energetske učinkovitosti velike. U sklopu europskog Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." za Hrvatsku je predviđeno 531,8 milijuna eura, a do kraja 2016. godine vrijednost natječaja raspisanih u Hrvatskoj bila je nešto manja od devet posto dostupnog novca. No, čak ni to nije iskorišteno jer je na kraju ugovoreno samo dva posto predviđenih financijskih sredstava, navode iz Regee.

Zato je financiranje energetskih projekata, a posebice inovativni financijski instrumenti u fokusu rada te agencije, koja koordinira i veliki projekt NEW FINANCE kojim se namjeravaju uspostaviti regionalne investicijske platforme za povezivanje investicija između zemalja članica EU, a Regea koordinira tim stručnjaka iz Španjolske, Italije, Slovenije, Malte i Bosne i Hercegovine.

Čelnici Regee ocjenjuju kako je ova godina posebno važna za tu agenciju, pri čemu ističu i uspješno dovršen projekt obnove i uređenja Energetskog centra Bračka, u blizini Zaboka, gdje je trenutačno njezin glavni ured (uz urede u Zagrebu i Karlovcu), te Centar za edukaciju stručnjaka s područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Obnova zgrade, koja je inače zaštićeno kulturno dobro, trajala je šest godina, a uloženo je 24 milijuna kuna, od čega je najveći dio novca osiguran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U dosadašnjem radu iz Regee ističu mnoge projekte od kojih su mnogi značili i uvođenje nove tehnologije ili operativnog modela prvi put u Hrvatskoj, kao primjerice prva općinska toplana na biomasu u Pokupskom, nagrađivani model za građane "I ja mogu imati solarne kolektore" kojim je obuhvaćeno oko 10.000 kućanstava, uvođenje dizalica topline u javne zgrade Zagrebačke županije itd.