Raspisan javni poziv za dodjelu potpora: Za poljoprivrednike osigurano 4,6 milijuna kuna

VV | 11.3.2021. u 12:36h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je danas, 11. ožujka, raspisala Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije. Poljoprivrednici mogu predati zahtjeve za direktne potpore po ukupno 12 mjera, za koje je u županijskom proračunu ove godine osigurano 4.651.000 kuna. Sve detalje Javnog poziva predstavili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Dragutin Vincek.

- Pozivamo naše poljoprivrednike da se i ove godine javne za bespovratne novčane potpore, kojima će unaprijediti svoju poljoprivrednu proizvodnju, ali i proizvode te usluge -i staknuo je u uvodu župan Čačić.

- Iako smo Županija sa jakom industrijskom proizvodnjom, važan nam je i ruralni prostor kojem posvećujemo posebnu pažnju. Na početku mandata zatekao sam relativno malu podršku  našim poljoprivrednicima, ali odlučio sam to itekako povećati.  Direktna izdvajanja Varaždinske županije za poticanja ulaganja u poljoprivredu, okrupnjavanje zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda i usluga, ali i poticanje na osiguranje nasada, usjeva i stoke putem Europske unije, premašit će 16 milijuna kuna u četiri godine. Posebno nas raduje što su poljoprivrednici prepoznali ovu našu podršku, o čemu jasno govori kontinuirani rast primljenih zahtjeva za potpore te odobrenih potpora. I dok je 2017. godine, kada sam postao župan, stiglo 186 zahtjeva za potpore, a u 2020. godine bilo ih je 918, što je čak 500 posto više. S milijun kuna u 2017. godini, iznos za direktna izdvajanja u poljoprivredi smo prošle godine podigli na 4,6 milijuna kuna. Posebno smo ponosni što je, gledaju li se dodijeljene potpore, rast ulaganja u poljoprivredi vidljiv i u 2020. godini, u godini koronakrize – rekao je župan.

Potpore se i ove godine mogu ostvariti putem sljedećih 12 mjera: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja.

- Mjeru „Održiva poljoprivreda proizvodnja“ i ove godine posebno izdvajamo. Uveli smo je 2018. s ciljem da se poljoprivrednike rastereti u redovnom poslovanju te ih se potakne na osiguranje putem EU-a. To je jedinstveni model koji smo osmislili i jedini provodimo mi u Varaždinskoj županiji. U 2017. bilo je svega pet osiguranih, a lani se taj broj povećao na 476. Ukupna vrijednost polica osiguranja u 2020. godini iznosila je 6,7 milijuna kuna, a poljoprivrednicima je isplaćeno 3,3 milijuna kuna odšeta – zaključio je župan Čačić.

Koliko se osiguranje isplati, pokazuje primjer OPG-a koji je lani osigurao hektar nasada trešanja, pri čemu je za policu osiguranja vrijednu 76.000 kuna trebao sam izdvojiti 15.000 kuna. Mraz je nanio ogromne štete nasadama trešanja, od 70 do 80 posto. Poljoprivrednik je, na svoje ulaganje od 15.000 kuna, dobio 155.000 kuna odštete od osiguranja.

Za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi zahtjevi se Županiji podnose tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021. godine.

- Zahtjeve ćemo rješavati prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše. Potrebno je istaknuti da se potpore dodjeljuju za ulaganja koja su realizirana ili će biti realizirana u 2021. godini, a procedura je vrlo jednostavna. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru – pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Dragutin Vincek.

Obrasci se mogu dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici www.varazdinska-zupanija.hr, na linku: http://www.vzz.hr/javni-pozivi-i-natječaji/#site_body.

Zahtjevi se Varaždinskoj županiji mogu podnijeti za sljedeće mjere:

MJERA 1. Okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta – maksimalan iznos potpore je 15.000 kuna po korisniku godišnje.

MJERA 2. Analiza poljoprivrednog zemljišta – minimalna površina za analizu tla iznosi 0,2 hektara, a jednom korisniku se sufinancira najviše 15 analiza godišnje.

MJERA 3. Očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga  iznos sredstava po jednom korisniku je do 20.000 kuna godišnje.

MJERA 4. Cjeloživotno obrazovanje  potpora do 5.000 kuna godišnje.

MJERA 5. Podizanje trajnih nasada – subvencioniranje nabave kvalitetnih voćnih sadnica i sadnica ljekovitog i aromatičnog bilja. Iznos po korisniku je do 15.000 kuna godišnje.

MJERA 6. Nabava i postavljanje sustava za navodnjavanje – iznos potpore je do 25.000 kuna godišnje po korisniku.

MJERA 7. Nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče - iznos potpore je do 25.000 kuna godišnje po korisniku.

MJERA 8. Nabava novih ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika - iznos potpore je maksimalno 25.000 kuna godišnje po korisniku.

MJERA 9. Usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta – za sufinanciranje nabave rasplodnog stada u svinjogojstvu, govedarstvu, kozarstvu i ovčarstvo. Ujedno se sufinancira nabava automata za izravnu prodaju, primjerice jajomata i mlijekomati te drugo.

MJERA 10. Ekološka proizvodnja  za troškove stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja ekološkoj proizvodnji, najviše 5.000 kuna godišnje.

MJERA 12. Zadružno poduzetništvo  cilj stvaranje obiteljskih zadruga – maksimalan iznos po korisniku je 150.000 kuna godišnje.

MJERA 14. Održiva poljoprivredna proizvodnja - očuvanje sastavnica okoliša (tlo, voda, zrak,…) u poljoprivrednoj proizvodnji kroz sustav održivosti - maksimalan iznos potpore je 18.000 kuna po korisniku godišnje.