Prva pravomoćna presuda za vraćanje preplaćenih kamata

Varaždinske vijesti | 29.10.2016. u 13:09h | Objavljeno u Aktualno

- Na Županijskom sudu u Zadru donesena je 30. rujna 2016. prva prava pravomoćna presuda kojom je presuđeno da Splitska banka mora isplatiti dužniku cca. 11.000 kn plus zakonske zatezne kamate, zbog nezakonito povećavanih kamatnih stopa tijekom 5 godina od dana podizanja privatne tužbe - izvijestili su iz udruge Franak.

- Time je konačno ustanovljena sudska praksa i više nema upitnika kako će se suditi nakon žalbi banaka na prvostupanjske pozitivne presude. U konkretnome slučaju radi se o otplaćenom CHF kreditu u kojem nije izvršena konverzija - kažu u udruzi te dodaju kako ipak, ostaju dvije bitne dvojbe:

1. Tužitelj je tražio isplatu unazad pet godina, a mi smatramo da je trebao tražiti kompletnu isplatu od početka kredita, jer zastare po našem mišljenju nema, budući da zastara počinje teći ispočetka danom pravomoćnosti presude u kolektivnom sudskom procesu.

2. Ostaje dvojba što će se događati u slučajevima u kojima je dužnik s konvertiranim kreditom tužio banku za vraćanje preplaćenih kamata. Imamo već nekoliko prvostupanjskih presuda i u takvim slučajevima, u kojima je sud presudio u korist tužitelja, ali nema još pravomoćne potvrde županijskoga suda.
Ono što valja naglasiti jest da tužbu bez ikakve dileme mogu podići svi dužnici koji nisu konvertirali CHF kredite, kao i svi dužnici u EURO i KUNSKIM kreditima, ako u njihovim ugovorima piše da se kamatna stopa mijenja odlukom banke, na temelju tržišnih uvjeta ili na temelju poslovne politike banke.
Dužnici u konvertiranim CHF kreditima zasad nemaju potvrdu presude županijskoga suda, ali postoji više prvostupanjskih presuda i po takvim tužbama u korist dužnika. Čekamo pravomoćnu presudu i po takvome CHF kreditu.

- Prema našim procjenama EURO i KUNSKIH kredita ima cca. 100.000 i banke su dužne ukupno 5 milijardi kuna preplaćenih kamata tim dužnicima. Otvara se i prostor za moguća zakonska rješenja za vraćanje preplaćenih kamata, kao što su to npr. učinili Mađari, koji su posebnim zakonom omogućili vraćanje preplaćenih kamata dužnicima prije nego je u Mađarskoj izvršena konverzija CHF kredita u kredite u forintama. Upravo su Mađari to učinili na temelju odluke svojeg Vrhovnoga suda i na temelju presude C-26/13 EU suda, presude koju Vrhovni sud RH nije htio uzeti u obzir kada je ocjenjivao razumljivost valutne klauzule CHF - zaključuju.

Udruga Franak poziva sve dužnike u CHF kreditima koji nisu konvertirani te sve EURO i KUNSKE dužnike koji su ugovorili kredite s promjenjivim kamatnim stopama, i u čijim ugovorima piše da se kamatna stopa mijenja odlukom banke, da tužbama vrate svoj novac uz zakonsku zateznu kamatu. Dužnici u konvertiranim CHF kreditima također mogu tužiti – ali ponovo napominjemo da nema pravomoćne potvrde za takve tužbe, zbog čega ne možemo biti sigurni u ishod u takvome procesu.

Označeno u