Proizvodili bi buče? Saznajte kako u novoj brošuri „Agrotehnika uljne buče za proizvodnju Varaždinskog bučinog ulja“

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.3.2020. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Na što obratiti pozornost kada su u pitanju agroklimatski uvjeti za uzgoj uljne buče, kako pravilno obraditi tlo, zašto voditi računa o plodoredu i gnojidbi, kako zaštiti buču od bolesti samo su neka od pitanja čije odgovore sadašnji i budući proizvođači bučinog ulja mogu saznati u novoj brošuri „Agrotehnika uljne buče za proizvodnju Varaždinskog bučinog ulja“.

Brošuru autorice dr. sc. Mare Bogović izdala je Varaždinska županija s ciljem da proizvođačima Varaždinskog bučinog ulja i svima zainteresiranima na jednom mjestu budu dostupni svi povijesni i stručni podaci o uljnoj buči, od samog porijekla i važnosti u prehrani, pa do konkretnih savjeta o uzgoju, od obrade tla, gnojidbe i sjetve do berbe, sušenja sjemenki i prerade bučinog ulja.

Uz autoricu dr. sc. Bogović, brošuru su danas predstavili zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

- Priručnik je prije svega namijenjen našim poljoprivrednim proizvođačima koji već proizvode i siju uljnu buču ili onim novima koji planiraju početi s takvom proizvodnjom. Priručnik prihvaća sve agrotehničke mjere koje je potrebno provoditi u samoj proizvodnji uljne buče i sve one momente važne za dobivanje kvalitetnog proizvoda – rekla je autorica priručnika Mara Bogović.

Među ostalim dodala je da je u cijelom ciklusu proizvodnje kvalitetnog ulja jako bitna proizvodnja kvalitetne sirovine, a da bi se ona dobila moraju biti ostvareni svi preduvjeti.

- Moraju biti zadovoljeni optimalni rokovi sjetve, rokovi berbe, a što na kraju utječe na kvalitetu sirovine. To je bitno u cijelom ciklusu proizvodnje bučinog ulja, naročito zbog sve većeg interesa naših proizvođača, zbog povećanja površina i isto tako zbog primjetnih klimatskih promjena koje iz godine u godinu donose različite probleme u samoj agrotehnici, od nekih elementarnih nepogoda do pojave različitih bolesti, štetnika koji se prije nisu pojavljivali te drugi problemi s kojima se naši proizvođači susreću u samoj proizvodnji – objasnila je Bogović.

Da je ovo samo jedna od brojnih aktivnosti koje Varaždinska županija provodi s ciljem zaštite bučinog ulja, ali i podizanja kvalitete naglasio je zamjenik župana Tomislav Paljak dodajući da brošura na jedan praktičan i zanimljiv način poljoprivrednicima otvara mogućnost da na jednom mjestu imaju sve one važne odgovore oko proizvodnje bučinog ulja.

- Primijetili smo da naše aktivnosti dižu potencijal ovog vrhunskog poljoprivrednog proizvoda na onu razinu na kojoj treba biti, a što rezultira i većim odazivom među poljoprivrednicima, odnosno ljudi žele proširivati svoje površine u sadnji buče. Važno je paziti i na određene klimatske promjene i na sastav tla, ali općenito govoreći naša su polja doista dobra i povoljna za razvoj i za uzgoj buče, a u ovoj brošuri poljoprivrednici osim što imaju sve na jednom mjestu mogu i stvarati vlastite bilješke na kraju. Brošura je vrlo stručno napisana, a može se dobiti u Udruzi Varaždinsko bučino ulje i Županiji – rekao je Paljak.