Predstavnici najvećih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije u studijskom posjetu Parkovima

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Predstavnici najvećih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije u studijskom posjetu Parkovima Foto: Parkovi d.d.

Varaždinski Parkovi ugostili su u petak, 30. studenoga, predstavnike deset najvećih gradskih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije. Oni su u Varaždin stigli kako bi im stručnjaci Parkova prenijeli svoja iskustva u hortikulturnom uređenju, po čemu je varaždinska tvrtka međunarodno prepoznata.

Osim za uređivanje zelenih površina, Parkovi su u branši i sinonim za modernizaciju poslovanja i inovativnost. Dokaz za to su brojne nagrade struke, od kojih su zadnje dvije dobivene na međunarodnoj konferenciji u Zadru, a na kojoj su se okupili predstavnici velikog broja europskih zemalja.

Za posjeta Parkovima, gosti su studijski posjetili Gradsko groblje Varaždin, službeno priznato kao jedno od najljepših u Europi i učlanjeno u asocijaciju Znamenitih europskih groblja, a s domaćinom Alenom Runcom, direktorom Parkova, obišli su i Stari Grad. Na varaždinskom su se groblju sudionici upoznali sa hortikulturnim, agronomskim i tehnološkim rješenjima u upravljanju grobljem, a dobili su i jedinstvenu priliku upoznati se sa zaokruženim sustavom elektromobilnosti na groblju, koju su Parkovi razvili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša.

parkovi_varazdin_3.JPG

Parkovi, naime, imaju vlastitu solarnu elektranu i punionicu električnih vozila te četiri radna električna vozila za obavljanje svakodnevnih poslova. Cilj modernizacije je očuvanja groblja, zaštićenog kao prirodna baština. Uprava groblja je uslugu za korisnike unaprijedila digitalnom tehnologijom - mobilnom aplikacijom VaraždinCemetery i info stupom na groblju.

Budući da su Parkovi član Asocijacije znamenitih groblja Europe, posjet je bio prilika i za edukaciju gostiju o provođenju turističko-promotivnih aktivnosti na groblju, te kako u suradnji s lokalnom zajednicom široj javnosti približiti groblja i povijest grada na drugačiji način.

Šetnjom varaždinskom gradskom jezgrom, gosti su se mogli uvjeriti zašto su Parkovi po inovativnim rješenjima uređivanja gradskih zelenih površina, poznati u međunarodnim razmjerima. Ovaj je susret ujedno bio prilika za razgovor o najnovijim izazovima upravljanja komunalnim tvrtkama i iskustvima Parkova na tom području.

parkovi_varazdin_1.JPG

Ove je godine aktualna pojava agresivnih štetnika pa se traže načini kako se s njima izboriti. Osobito je agresivan tujin potkornjak, koji sustavno uništava tuju, a razmjeri štetnosti mogu se vidjeti u Osijeku, gdje je na Centralnom groblju posječeno 10.000 stabala tuje. Zbog najezde opasnog štetnika, i na varaždinskom groblju se obavlja pojačani monitoring, a pojačane su i zaštitne mjere.

Budući je 120.000 četvornih metara tuja simbol Gradskog groblja Varaždin uvelike zaslužno za njegov današnji status, Parkovi su brzo reagirali i od Hrvatskog šumarskog instituta naručili izradu studije zdravstvenog stanja tuja na groblju.

parkovi_varazdin_2.JPG

Parkovi su dosad uspješno rješavali problem nametnika, a dokaz tome je i višegodišnje suzbijanje šimširovog moljca, zahvaljujući čemu su na varaždinskom groblju očuvani šimširi stari pola stoljeća, Istovremeno je nametnik gotovo iskorijenio šimšir u Austriji i Njemačkoj.

Takvi su dobri rezultati brige za hortikulturu i doveli vodeće stručnjake s tog područja u posjet Parkovima. Direktor Parkova, Alen Runac, zadovoljan je kako kotira njegova tvrtka u branši, ali kaže da uvijek može i bolje.

- Jasno da nam imponira kad stručnjaci iz najvećih groblja u Hrvatskoj i Sloveniji dođu u Varaždin s namjerom da ovdje nešto nauče. Ali istovremeno je to velika odgovornost koja nas tjera da se stalno uspinjemo stepenicu više. Varaždinsko je groblje bilo simbol ljepote, ali i dobrog održavanja, što je uzajamno zavisno jer jedno bez drugo ne ide, a naša je misija sačuvati tu ljepotu. Zbog toga nam je stalna intencija osmisliti i dodatne korake u modernizaciji i funkcionalnosti. Pratimo svjetske trendove, ali ne idemo slijepo za njima jer upravo je originalnost ono što Varaždinsko groblje čini jednim od najljepših u Europi, ali i svijetu - napomenuo je Runac.

parkovi_varazdin_4.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.