Predstavnici najvećih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije u studijskom posjetu Parkovima Foto: Parkovi d.d.

Predstavnici najvećih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije u studijskom posjetu Parkovima

Varaždinske vijesti | 30.11.2018. u 20:01h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski Parkovi ugostili su u petak, 30. studenoga, predstavnike deset najvećih gradskih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije. Oni su u Varaždin stigli kako bi im stručnjaci Parkova prenijeli svoja iskustva u hortikulturnom uređenju, po čemu je varaždinska tvrtka međunarodno prepoznata.

Osim za uređivanje zelenih površina, Parkovi su u branši i sinonim za modernizaciju poslovanja i inovativnost. Dokaz za to su brojne nagrade struke, od kojih su zadnje dvije dobivene na međunarodnoj konferenciji u Zadru, a na kojoj su se okupili predstavnici velikog broja europskih zemalja.

Za posjeta Parkovima, gosti su studijski posjetili Gradsko groblje Varaždin, službeno priznato kao jedno od najljepših u Europi i učlanjeno u asocijaciju Znamenitih europskih groblja, a s domaćinom Alenom Runcom, direktorom Parkova, obišli su i Stari Grad. Na varaždinskom su se groblju sudionici upoznali sa hortikulturnim, agronomskim i tehnološkim rješenjima u upravljanju grobljem, a dobili su i jedinstvenu priliku upoznati se sa zaokruženim sustavom elektromobilnosti na groblju, koju su Parkovi razvili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša.

parkovi_varazdin_3.JPG

Parkovi, naime, imaju vlastitu solarnu elektranu i punionicu električnih vozila te četiri radna električna vozila za obavljanje svakodnevnih poslova. Cilj modernizacije je očuvanja groblja, zaštićenog kao prirodna baština. Uprava groblja je uslugu za korisnike unaprijedila digitalnom tehnologijom - mobilnom aplikacijom VaraždinCemetery i info stupom na groblju.

Budući da su Parkovi član Asocijacije znamenitih groblja Europe, posjet je bio prilika i za edukaciju gostiju o provođenju turističko-promotivnih aktivnosti na groblju, te kako u suradnji s lokalnom zajednicom široj javnosti približiti groblja i povijest grada na drugačiji način.

Šetnjom varaždinskom gradskom jezgrom, gosti su se mogli uvjeriti zašto su Parkovi po inovativnim rješenjima uređivanja gradskih zelenih površina, poznati u međunarodnim razmjerima. Ovaj je susret ujedno bio prilika za razgovor o najnovijim izazovima upravljanja komunalnim tvrtkama i iskustvima Parkova na tom području.

parkovi_varazdin_1.JPG

Ove je godine aktualna pojava agresivnih štetnika pa se traže načini kako se s njima izboriti. Osobito je agresivan tujin potkornjak, koji sustavno uništava tuju, a razmjeri štetnosti mogu se vidjeti u Osijeku, gdje je na Centralnom groblju posječeno 10.000 stabala tuje. Zbog najezde opasnog štetnika, i na varaždinskom groblju se obavlja pojačani monitoring, a pojačane su i zaštitne mjere.

Budući je 120.000 četvornih metara tuja simbol Gradskog groblja Varaždin uvelike zaslužno za njegov današnji status, Parkovi su brzo reagirali i od Hrvatskog šumarskog instituta naručili izradu studije zdravstvenog stanja tuja na groblju.

parkovi_varazdin_2.JPG

Parkovi su dosad uspješno rješavali problem nametnika, a dokaz tome je i višegodišnje suzbijanje šimširovog moljca, zahvaljujući čemu su na varaždinskom groblju očuvani šimširi stari pola stoljeća, Istovremeno je nametnik gotovo iskorijenio šimšir u Austriji i Njemačkoj.

Takvi su dobri rezultati brige za hortikulturu i doveli vodeće stručnjake s tog područja u posjet Parkovima. Direktor Parkova, Alen Runac, zadovoljan je kako kotira njegova tvrtka u branši, ali kaže da uvijek može i bolje.

- Jasno da nam imponira kad stručnjaci iz najvećih groblja u Hrvatskoj i Sloveniji dođu u Varaždin s namjerom da ovdje nešto nauče. Ali istovremeno je to velika odgovornost koja nas tjera da se stalno uspinjemo stepenicu više. Varaždinsko je groblje bilo simbol ljepote, ali i dobrog održavanja, što je uzajamno zavisno jer jedno bez drugo ne ide, a naša je misija sačuvati tu ljepotu. Zbog toga nam je stalna intencija osmisliti i dodatne korake u modernizaciji i funkcionalnosti. Pratimo svjetske trendove, ali ne idemo slijepo za njima jer upravo je originalnost ono što Varaždinsko groblje čini jednim od najljepših u Europi, ali i svijetu - napomenuo je Runac.

parkovi_varazdin_4.JPG