Ponuda i potražnja na tržištu rada i dalje u neravnoteži Foto: Varaždinska županija

Ponuda i potražnja na tržištu rada i dalje u neravnoteži

Varaždinske vijesti | 31.1.2017. u 15:48h | Objavljeno u Aktualno

Na prošlotjednoj sjednici Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije u Županijskoj palači u Varaždinu sudjelovala je i v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin Branka Šaško.

U svojoj prezentaciji članovima Savjeta, Branka Šaško se osvrnula na stanje na tržištu rada Varaždinske županije, mjerama aktivne politike zapošljavanja, edukacijama i programima prekvalifikacije koje HZZ provodi. Također osvrnula se na činjenicu da, iako Varaždinska županija bilježi pad nezaposlenosti, i dalje postoji neravnoteža u ponudi i potražnji na tržištu rada.

Na sjednici je zaključeno da je, kako bi se povećala motiviranost mladih da upisuju zanimanja za koje postoji potreba u lokalnoj sredini, te time smanjio gubitak radne snage na tržištu rada, potrebno raditi na povećanju plaća u realnom sektoru, posebno s obzirom na činjenicu da je prerađivačka industrija jedan od pokretača gospodarskog razvoja u ovom dijelu Hrvatske, i koja je većinom izvozno orijentirana, te raditi i dalje na promjeni obrazovnog sustava. Osim toga, potrebna je podrška države u djelatnostima gdje su niske plaće, stoga je potrebno jačati suradnju s tijelima na državnoj razini te i dalje raditi na informiranju mladih o potrebama za radnom snagom na lokalnom tržištu rada.

Sjednici je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije mr. sc. Jelena Zrinski Berger.