Pobjeda udruge Franak: HNB mora otkriti koje su banke kršile konverziju i kako Foto: Ilustracija

Pobjeda udruge Franak: HNB mora otkriti koje su banke kršile konverziju i kako

V.V. | 19.10.2016. u 13:35h | Objavljeno u Aktualno

- Udruga Franak zaprimila je 18. listopada 2016. odluku Visokoga upravnog suda RH kojom je odbijena tužba Hrvatske narodne banke za poništenje rješenja Povjerenice za informiranje. Povjerenica je svojim rješenjem, još u srpnju ove godine, naložila HNB-u da Udruzi Franak dostavi podatke o nezakonitostima poslovnih banaka u provedbi konverzije kredita sa švicarskim francima - izvijestili su iz udruge Franak.

Podsjetimo, Udruga Franak potaknuta brojnim nezakonitostima u postupanju banaka pri provedbi konverzije kredita, još je u siječnju 2016. godine, a zbog postupaka banaka kojima su oštećene tisuće korisnika kredita, tražila od HNB-a kao regulatora tržišta da se počne tako konačno i ponašati te da dostavi Udruzi Franak sve podatke o nezakonitostima poslovnih banaka.

HNB je to odbijao učiniti 10 mjeseci pravdajući se da su postupanja banaka poslovna tajna koju ne smije odati.

No, Visoki upravni sud RH utvrdio je kako „pitanje posluju li banke u Republici Hrvatskoj nije pitanje koje se tiče samo Udruge Franak i kreditnih dužnika već svih građana Republike Hrvatske.“ te kako su pitanja „koje institucije su predmet nadzora, koje se mjere izriču i koji se postupci pokreću i u kojoj mjeri nadzirani subjekti poštuju propise, pitanja od interesa javnosti jer se time ostvaruje efikasno funkcioniranje tržišta, zaštićuju potrošači i omogućuje ostvarivanje ekonomske aktivnosti, djelovanje tržišta i stvaranje profita pod istim uvjetima za sve.“

HNB je sada dužan bez odgode odgovoriti na sva traženja Udruge Franak i to:

  1. jesu li pokrenuli postupak supervizije nad poslovnim bankama obveznicama provedbe postupka konverzije ?
  2. nad kojim bankama su postupak pokrenuli i kada ?
  3. jesu li utvrdili nezakonitosti u postupku konverzije, koje i kod kojih banaka ?
  4. jesu li prema bankama poduzeli kakve mjere i o kojim bankama i mjerama se radi ?
  5. jesu li pokrenuli prekršajne postupke protiv banaka i kojih ?


Označeno u