Osnovana Udruga za promicanje turizma i kulture: u povezivanje turizma i modernih tehnologija Foto: Ilustracija

Osnovana Udruga za promicanje turizma i kulture: u povezivanje turizma i modernih tehnologija

IHR/Varaždinske vijesti | 7.4.2021. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji osnovana je Udruga za promicanje turizma i kulture. Cilj udruge, koja trenutno okuplja predstavnike putničkih agencija, prijevozničkih tvrtki i turističkih vodiča, je promicanje turističkih vrednota i kulturne baštine Varaždina i Varaždinske županije.

- Ovo zatišje u poslovanju, s kojim smo suočeni posljednjih godinu dana zbog pandemije koronavirusa, odlučili smo iskoristiti za osnivanje udruge. Iako se posljednjih godina kontinentalni turizam sve više razvija i ide naprijed, smatramo da ima još puno prostora za napredak – rekao je Tomica Drvar, predsjednik novoosnovane udruge.

I Varaždinska županija, kaže, napravila je puno pomaka u području turizma, posebno s projektom Kuće za odmor s pričom, koje su u ovo vrijeme pandemije doživjele pravi boom zbog svoje ponude u kojoj je na prvom mjestu sigurnost.

- S obzirom na aktualnu epidemiošku situaciju i u Hrvatskoj i u svijetu, smatramo da još dugo nećemo moći računati na nekakav masovni turizam. Ipak držimo da situaciju trebamo iskoristiti u svoju korist, poraditi na jačoj promociji i kreiranju novih sadržaja koji će dovesti više turista u naš kraj - rekao je Drvar.

U udruzi smatraju kako Varaždinska županija ima puno lokaliteta i sadržaja zanimljivih turistima.

- Svi dobro znamo da moderan turist traži doživljaj. U našoj županiji, primjerice, postoje biciklističke rute, napravljene su karte i točke, ali kad turisti dođu do te točke priča završava. Smatramo da to treba promijeniti i raditi na uspostavljaju tematski vođenih ruta, koje su trenutno “in” u svijetu, pružanju doživljaja turistima, a cijelu priču povezati s modernim tehnologijama - najavio je Branimir Šurbek iz udruge u kojoj već pripremaju projekte koje planiraju realizirati novcima iz EU.

- Sredstva EU, pogotovo sada u novoj omotnici, dostupna su nam, samo ih treba iskoristiti. Među našim projektima bit će oni kojima ćemo povezati turizam i moderne tehnologije - najavio je Trtinjak.

Navodi kako su o projektima i ciljevima udruge razgovarali s direktorom TZ Varaždinske županije i TZ Grada Varaždina, koji su im dali podršku, a pozivaju i ostale turističke zajednice s područja Varaždinske županije, općine i gradove kojima je u interesu razvoj turističkih programa i očuvanje kulturne baštine da im se jave.