Održan četvrti info dan po projektu Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova

V.V. | 10.5.2018. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Agencija za razvoj Varaždinske županije sudjelovala je u Županijskoj palači Varaždinske županije na Danima otvorenih vrata EU projekata kroz održavanje četvrtog info dana o ESI fondovima, koji je organiziran u okviru provedbe projekta Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova.

Četvrti info dan AZRA je organizirala kako bi sudionike, predstavnike javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije, detaljnije upoznali s funkcionalnostima sustava za prijavu projektnih prijedloga MIS, eFondovi i AGRONET, te o mogućnostima i načinu financiranja razvojnih projekata iz tih istih fondova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.421.576,59 kuna, od čega je 1.208.340,10 kuna bespovratnih sredstava, a to predstavlja 85% ukupne vrijednosti projekta. Projekt „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“, AZRA-i odobren je u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Drugim riječima, kako je u uvodnom govoru o projektu pojasnio zamjenik direktora AZRA-e, Krunoslav Blaži, AZRA-i su kao regionalnom koordinatoru dodijeljena sredstva za pružanje pomoći javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije, kako bi se poboljšali kapaciteti tih tijela za pripremu i provedbu projekata koji su prihvatljivi za financiranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Zamjenik direktora AZRA-e Krunoslav Blaži također je rekao kako je ovo posljednji informativni dan koji je planiran u sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“. Govoreći o projektu, Blaži je istaknuo rezultate projekta koji uključuju pružanje savjetodavne podrške za pripremu 16 projektnih prijedloga koji su predani na evaluaciju a od kojih je čak 88% prihvaćeno za financiranje, ukupne vrijednosti više od 20 milijuna kuna.

U sklopu četvrtog info dana nazočnima je predstavljen Poziv na prijavu za primanje savjetodavne podrške za pripremu i provedbu projekata. Na objavu poziva, AZRA se odlučila ne bi li svim javnopravnim tijelima omogućila jednake uvjete za primanje savjetodavne pomoći te kako bi osigurala transparentnost projektnih aktivnosti. Sukladno tome, javnopravnim tijelima u sklopu projekta od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2018. godine stoji na raspolaganju 5 stručnjaka AZRA-e koji će im pomoći u razvoju i unaprjeđenju apsorpcijskih kapaciteta za privlačenje i korištenje sredstava iz europskih i strukturnih fondova.

Organizacija četvrtog info dana o ESI fondovima u okviru Dana otvorenih vrata EU projekata nastavili su se napori AZRA-e i Varaždinske županije u promociji doprinosa ESI fondova za razvoj lokalne i regionalne zajednice naglasila je Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove.

Kao iduća aktivnost u sklopu projekta Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova, AZRA je najavila okrugli stol tijekom kojeg će se predstaviti uloga EU projekata u održivom razvoju lokalne zajednice.

080518-4infodan-AZRA.JPG

Označeno u