Obrtnička komora uručila 38 majstorskih diploma novim majstorima

| 26.10.2017. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Danas je održana svečana dodjela majstorskih diploma, njih 38. Majstorski ispit je najviši najviši stupanj obrazovanja sa strukovnom kvalifikacijom, odnosno peti stupanj, a bez njega se ne može otvoriti obrt.

- Obrti su sami po sebi važni i to je priča koja povezuje niz segmenata u društvu. Čini mi se da se mnogi obrti polako gase ali s druge strane novi nastaju. Osluškujemo potrebe obrtnika, znamo što ih mući i koja su to zanimanja naproblematičnija i najpotrebnija - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak, te dodao da je učenicima potrebno približiti mogućnosti koja nude i strukovna zanimanja i obrti.

Potreba za strukovnim zanimanja je velika, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj, no radnika nema.

- U Varaždinskoj županiji trenutno ima 2570 obrta, što je za 37 obrta više od prošle godine, no u županiji fali jedno 25 zanimanja jer nema djece koja bi upisala strukovna zanimanja. Najveći problem nam je što nemamo radne snage u našoj županiji a posla imamo. Fale limari, automehaničari, stolari, kuhari slastičari. Nadamo se da ćemo sada ovom reformom školskog obrazovanja to promijeniti, kako bi djeca koja će biti voljna upisati obrtnička zanimanja kasnije imali mogućnost ići dalje na fakultete - rekao je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, te dodao da je potrebno djeci koja upišu trogodišnju školi, omogućiti upisivanje četvrte godine kako bi mogli nastaviti svoje obrazovanje.

DSC 5898

DSC 5891