Obilaskom pogona i okruglim stolom obilježen Dan otvorenih vrata Inoxmonta

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.5.2019. u 17:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Poduzeće INOXMONT-VS iz Sigeca Ludbreškog danas je održalo Dan otvorenih vrata povodom čega je organiziran obilazak pogona poduzeća predvođen direktorima tvrtke Zlatkom Sovom i  Mladenom Vidovićem te na kraju održan i okrugli stol na temu "Kako zainteresirati mlade za metalska zanimanja i zadržati radnu snagu u Republici Hrvatskoj".

Tijekom obilaska pogona i vezano za temu okruglog stola direktor Sova je ukazao da oni s jedne strane zadržavaju radnu snagu tako da imaju organizirano u sklopu poduzeća, u pogonima majstore koji održavaju teoretski i praktični dio nastave u trajanju od 560 sati, ali se susreću s problemom nezainteresiranosti mladih za ovu granu gospodarstva.

- Mi ćemo u našoj temi okruglog stola razgovarati o tome kako stimulirati ljude na ostanak u Hrvatskoj te što mi svi skupa i poslodavci, naše lokalne samouprave i Vlada RH trebamo poduzeti da bi smanjili ili spriječili odljev mladih - kazao je direktor Sova.

Naime, moglo se čuti i da se ovo poduzeće svrstalo među top pet tvrtki u svojoj branši, a ono po čemu najviše odskaču su ulaganja, kako u proizvodnju i tehnologije, tako i u radnike. Kod njih radnici imaju iznadprosječne plaće, beneficirani radni staž i mogućnost specijalizacije.

- Radimo na tome da zadržimo ljude koliko god je to moguće. Povećali smo plaće, uveli smo beneficirani radni staž, uveli smo 24-satno osiguranje za sve zaposlenike te nudimo specijalizacije i usavršavanja. Također, moja poruka mladima je da prije ovdje počnu raditi, steknu vještine, a onda sve ostalo - komentirao je direktor Vidović.

Njihovi strateški partneri dolaze iz najrazvijenijih svjetskih zemalja, a INOXMONT je danas suvremeno poduzeće za projektiranje, proizvodnju i montažu dijelova ili čitavih postrojenja u procesnim industrijama na području Europske unije s naglaskom na tržište SR Njemačke i Skandinaviji.

Posluje u sklopu gospodarskog interesnog udruženja INGRA-DET, koje im pruža sve usluge, od pravnih pa do knjigovodstva. Uz to, brine i o svim uvjetima poslovanja, propisima i promjenama zakonodavstva u Njemačkoj. Upravo zahvaljujući spomenutom udruženju stječu pravnu i poslovnu sigurnost, posebice po pitanju problematike radnih prava izaslanih radnika, kao i nelojalne konkurencije. U Inoxmontu je prosječna plaća veća od 9000 kuna, za početne radnike izdvajaju 1700 eura, a majstori primaju plaću i do 3000 eura mjesečno.

Njihovi izaslani radnici u SR Njemačkoj primaju njemačku plaću, ali ostvaruju veća neto primanja nego radnici zaposleni direktno kod njemačkih poslodavaca, a Inoxmont-VS im osigurava plaćeni stan i prijevoz te redovito dolaze na slobodne dane u Hrvatsku što direktnim radom kod njemačkih poslodavaca ne ostvaruju. Dodatan bonus je i beneficirani radni staž te osiguranje od nezgode 24 sata.

U programu su još sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Zdenko Lucić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Dražen Opalić, direktor INGRA-DET Zoran Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Vladimir Andročec, demograf Stjepan Šterc, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Antun Šimi te ostali predstavnici.

Označeno u