Novi Marof: Poduzetnicima pomoć do 5.000 kuna i oslobađanje od komunalne naknade

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.12.2020. u 19:24h | Objavljeno u Aktualno

Grad Novi Marof i dalje nastavlja pomagati svoje poduzetnike čije je poslovanje ugroženo korona krizom.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa donijeta je odluka o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima za otklanjanje štete nastale zbog izvanrednih događaja izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2. Također je donijeta odluka o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti.

Korisnici bespovratne potpore mogu biti poduzetnici koji obavljaju poslovnu djelatnost na području Grada Novog Marofa, a kojima je Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije i Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske privremeno obustavljen rad te kojima je rad ograničen.

– Korisnici potpore su ugostiteljski objekti svih skupina, uključujući i poduzetnike kojima je obustavljen rad ugostiteljskih objekata i u slučaju kada u skladu s Odlukom obavljaju dozvoljeni rad pripreme i dostave hrane i pića, zatim teretane, fitness centri te sportski i rekreacijski centri, kao i casina, automat klubovi i uplatna mjesta za klađenje – pojasnio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Odluku smo donijeli s ciljem smanjenja negativnih utjecaja izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 na poslovanje te očuvanja radnih mjesta – dodao je gradonačelnik Jenkač.

Pravo na bespovratnu financijsku potporu imaju poduzetnici koji su zadržali u radnom odnosu sve radnike koji su kod njih bili zaposleni na dan stupanja na snagu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije, odnosno na dan 21. studenoga 2020. godine, te poduzetnici koji su zadržali u radnom odnosu sve radnike koji su kod njih bili zaposleni na dan stupanja na snagu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, odnosno 28. studenoga 2020. godine, ovisno o tome kojom ranije navedenom odlukom im je rad bio obustavljen ili ograničen.

Poduzetnik koji ima zaposlenih od 1 do 5 radnika može ostvariti bespovratnu potporu iznos do 3.000,00 kuna, a poduzetnik koji ima zaposlenih 6 ili više radnika iznos do 5.000,00 kuna.

Nakon što je 17. travnja Gradsko vijeće Novog Marofa bilo donijelo odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade, i sada zbog pogoršanja epidemiološke situacije i ponovne zabrane određenih djelatnosti, Gradsko je vijeće 28. prosinca donijelo novu odluku. Od plaćanja komunalne naknade u cijelosti se oslobađaju poduzetnici, pravne i fizičke osobe koje su privremeno obustavile svoj rad s 21. studenoga 2020. do 10. siječnja 2021. godine. Razdoblje oslobađanja je od 1.1. do 31.3.2021.

Na pomoći je zahvalio predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof Zvonimir Pisačić.

– Ja kao predsjednik Udruženja i svi ugostitelji koji su obuhvaćeni mjerom iskazujemo veliku zahvalnost gradonačelniku i Gradu Novom Marofu koji su predložili mjeru i zahvaljujemo Gradskom vijeću koje je prihvatilo mjere i prepoznalo problem koji se pojavio kod ugostitelja, ali i kod ostalih subjekata koji su bili zatvoreni posljednjim mjerama – izjavio je Pisačić te dodao da zahvaljuje i ostalim načelnicima s područja na kojem djeluje Udruženje, a koji su donijeli mjere za pomoć ugostiteljima, te se nada da će se priključiti i ostali, a isto tako i Varaždinska županija.