Najsuvremenija oprema za 3D prototipiranje stigla u znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra Foto: Međimurska županija

Najsuvremenija oprema za 3D prototipiranje stigla u znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra

Varaždinske vijesti | 2.6.2020. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je početkom veljače potpisan Ugovor o opremanju prvog od dvaju laboratorija u budućem znanstveno-istraživačkom centru Metalska jezgra, u Međimurje je stigla najsuvremenija oprema za 3D prototipiranje.

Projekt Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra zaživjet će u kompleksu Centra znanja Međimurske županije kao znanstveno-istraživačka ustanova opremljena modernom opremom za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

U okviru Metalske jezgre predviđena su dva laboratorija – Laboratorij za Internet stvari i Laboratorij za prototipiranje, koji će činiti okosnicu znanstveno-istraživačkog rada. U laboratorijima će se testirati primjenjivost inovacija i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo te razvijati prototipovi, programske platforme i aplikacije.

Krajem svibnja stigla je prva oprema za 3D prototipiranje čiji je dobavljač tvrtka Topomatika d.o.o. Isporučeni su uređaji i softveri koji uključuju mjerni sustav za 3D optičko mjerenje (3D skener), sustav za direktnu digitalnu proizvodnju iz polimera (3D printer FDM), sustav za direktnu digitalnu proizvodnju iz metala (3D printer DMLS), softver za povratno inženjerstvo Geomagic Design X i softver za simulaciju lijevanja Alibre Design Expert.

- U drugoj polovici svibnja 2020. započeto je školovanje na softveru i opremi u koje su uključeni svi partneri na projektu, kao i djelatnici Metalske jezgre. Prvi dio edukacije pripremni je dio i izvodi se djelomično online, a djelomično uživo na softveru za modeliranje i za rad na uređajima. S tvrtkom Topomatika d.o.o. razrađen je detaljan plan školovanja, a trenutno je u tijeku školovanje na softveru za CAD/CAM modeliranje i FEM analizu Alibre Design Expert, na mjernom sustav za 3D optičko mjerenje (3D scanner) ATOS 5 12M XL te na softveru za povratno inženjerstvo Geomagic Design X. - pojasnio je ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer.

Građevinski radovi na obnovi buduće zgrade Metalske jezgre u punom su zamahu, a nova oprema bit će puštena u rad početkom srpnja.

Metalska-jezgra-1-6-2020_01.jpg

Metalska-jezgra-1-6-2020_02.jpg

Metalska-jezgra-1-6-2020_03.jpg

Metalska-jezgra-1-6-2020_04.jpg

Metalska-jezgra-1-6-2020_05.jpg

Metalska-jezgra-1-6-2020_06.jpg

Metalska-jezgra-1-6-2020_07.jpg

Metalska-jezgra-1-6-2020_08.jpg

Metalska-jezgra-1-6-2020_09.jpg

Označeno u