Na intervjuu za posao ispitivana planira li roditi i za koga se glasa?!

VV | 6.1.2021. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

Neke stvari se teško mijenjaju u Hrvatskoj, a to je na svojoj koži osjetila Maja Lesar, kćer nekadašnjeg saborskog zastupnika i nekadašnjeg predsjednika Hrvatskih laburista, Dragutina Lesara. Na intervjuu za posao kod za sada nepoznate tvrtke u Varaždinu, dobila je neprimjerena pitanja.

Intervju se dogodio krajem prošle godine, a 4. siječnja, varaždinski područni ured Državnog inspektorata, odnosno Služba za nadzor radnih odnosa, toj tvrtci je odrezao kaznu od 31 tisuću kuna, a odgovornu osobu u tome poduzeću kaznio s četiri tisuće kuna.

Cijelu epizodu opisala je na svom Facebook profilu.

"Nakon skoro četiri godine u tuđini, spletom nespretnih i nesretnih okolnosti zadržala sam se u Hrvatskoj na određeno i odlučila pronaći posao. Dočekala me lijepa dobrodošlica, samo da me malo podsjeti na Lijepu našu Hrvatsku.

Na razgovoru za posao na kojem je tražena pozicija vjerojatno bila izmišljena, iako je to manje važno, upitana sam za koga glasam, tko mi je otac i imam li djece /planiram li roditi. Nakon tih i takvih pitanja obratila sam se inspekciji rada, determinirana i tužna.

I zato je ovo jako BITNO, bitno je za žene, za naš položaj u društvu, u 21. stoljeću u zemlji koja je u Europskoj uniji, u zemlji koja tvrdi da je tolerantna, zemlji u kojoj se ismijavaju žene, zemlji u kojoj su na većini radnih mjesta žene plaćene manje od muškaraca s jednakim stupnjem obrazovanjem i jednakim godinama staža.

Stoga apeliram na sve žene kojima je nanesena slična nepravda, kojima su prekršena ljudska prava , bilo na razgovoru za posao, bilo na poslu da prijave kršenje Zakona o radu Inspekciji rada jer dokle god budete odmahivale rukom da „se tu ništa ne može učiniti“ dotle će biti mobinga, kršenja prava, omalovažavanja, diskriminacije, seksualnog uznemiravanja...

Između ostalog i žene su kao sudionice ovoga društva, pasivnošću dopustile da ovo prođe samo uz odmahivanje rukom.

Da smo u 18.stoljeću i da su tada žene vladale, bio bi spaljen na lomači. A ovako je samo dobio po džepu, vjerojatno neće ni osjetiti tih 35.000 kuna kazne, no nadam se da će ga ovo podsjetiti na to što je u društvu dozvoljeno ili ne kada idući put provede natječaj za posao."

FB_IMG_1609932432877.jpg