Ministar državne imovine Goran Marić: Grad Ivanec od države dobiva kompleks bivšeg Varteksa Foto: Grad Ivanec

Ministar državne imovine Goran Marić: Grad Ivanec od države dobiva kompleks bivšeg Varteksa

Varaždinske vijesti | 28.8.2018. u 19:12h | Objavljeno u Aktualno

- Ministarstvo državne imovine razmatra mogućnost da Gradu Ivancu u trajno vlasništvo daruje nekretnine u vlasništvu RH, a to su objekti i zemljište bivšeg industrijskog pogona Varteksove Konfekcije u Ivancu. Očekujem da će ugovor o darovanju biti potpisan za mjesec do najviše dva, odmah nakon procjene vrijednosti nekretnina i obrade zahtjeva za darovanje koji je Grad resornom ministarstvu uputio u srpnju ove godine.

Izjavio je to u ponedjeljak, 27. kolovoza, ministar državne imovine Goran Marić koji je s državnim tajnikom Tomislavom Bobanom boravio u radnom posjetu Ivancu.

ivanec-maric-varteks_2.jpg

Time će Grad Ivanec u vlasništvo dobiti zgradu (industrijski pogon) površine 1.613 m2 sa svim okolnim objektima, zatim, 9.000 m2 okolnog zemljišta te više od 500 m2 parkirališta.

ivanec-maric-varteks_3.jpg

Podsjećamo, nakon prestanka proizvodnje 2009. godine, pogon Varteksa zatvoren je od 2014. prema planu operativnog i financijskog restrukturiranja usvojenom u postupku predstečajne nagodbe. Cijeli kompleks otad je zatvoren i prepušten propadanju i devastaciji, a osobit problem predstavljao je i vrlo zapušten okoliš, zbog kojeg su prigovarali građani koji žive u susjedstvu.

ivanec-maric-varteks_5.jpg

Smatrajući nedopustivim da kompleks i dalje propada zbog neadekvatnog gospodarenja, iz Grada Ivanca ističu da su zatražili od resornog ministarstva da mu ga daruje u kompletnom obuhvatu.

- Planiramo ga adaptirati, djelomično opremiti i staviti ga na raspolaganje za proizvodno-uslužne svrhe prvenstveno mladim poduzetnicima u projektu koji razvijamo kao Poduzetnički inkubator II. Također, Grad će u predstojećem vremenu objaviti javni poziv za iskaz interesa poduzetnicima koji imaju namjeru korištenja ovih poslovnih prostora – izjavio je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

ivanec-maric-varteks_4.jpg

Ministar Marić naglasio je da Ministarstvo državne imovine razmatra i inicijativu da se u trajno vlasništvo Gradu Ivancu dodijele i prostori koji su mu već prije dani na korištenje i upravljanje, a riječ je o prostorima u braniteljskoj zgradi u Gajevoj ulici te o prostorima u poslovnoj zgradi u Nazorovoj 6.

ivanec-maric-varteks_1.jpg

U vezi s time je, prije obilaska Varteksa, u Gradskoj vijećnici održan sastanak gradskih čelnika i gradskog tima s ministrom. Pročelnica za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Marina Držaić goste je tom prilikom detaljnije informirala o navedenim prostorima s naglaskom na to da Grad Ivanec ulaže znatna financijska sredstva u njihovo uređenje i privođenje svrsi. Na sastanku se potom razgovaralo o provedbenim i tehničkim pojedinostima vezanim uz rješavanje njihova budućeg vlasničkog statusa u suradnji s resornim ministarstvom.

ivanec-maric-varteks_6.jpg