LOVRINI VINOGRADI Prosječno beru do 30.000 litara: Ivanu Matijašecu (29) dovoljno jer cilj je kvaliteta

| 12.10.2020. u 15:36h | Objavljeno u Aktualno

Osvojena bronca za pjenušac i dvije preporuke za vino, Ivanu Matijašecu (29) ovom najmlađem vinaru i jednom od 11 natjecatelja iz Varaždinske županije na prestižnoj svjetskoj izložbi, 17. Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu svakako je dodatni vjetar u leđa. Iako je završio građevinu i postao inženjer nije nastavio tim putem već okrenuo novi list i posvetio se vinogradarstvu i proizvodnji kvalitetnih vina.

- Roditelji su kupili zapušteni posjed na Lovrečan Bregu u Cestici kojeg smo nazvali Lovrini vinogradi. Tamo smo 2004. zasadili moderne sorte vinove loze: Sauvignon, Crni pinot, Sivi pinot, Rajnski rizling, Traminac i Chardonnay. Prve smo godine posadili 4.500 čokota, a druge već 20.000. Krenuli smo iz nule i prvom berbom 2008. godine bili smo i više nego zadovoljni - navodi sugovornik, dodajući da je tako sve krenulo.

Danas prosječna im berba daje 30.000 litara, a što je njemu, kaže Ivan dovoljno jer cilj im je kvaliteta, a ne kvantiteta. U poslu mu pomažu sezonski radnici za koje kaže da ih nije lako pronaći, a što se tiče širenja vinograda o tom će razmišljati nešto kasnije, u budućnosti pa možda zasaditi sorte koje nisu podložne bolestima za proizvodnju eko vina. Ciljano su birali sorte koje daju manje prinose, a i sam vinograd je na laporu zbog čega su prinosi manji. Zadovoljni su trenutnom situacijom i kvalitetom grožđa te iako je ova godina bila kišovita nisu imali većih problema s bolestima.

- Puno truda ulažem kroz godinu u njegu vinograda i želim da mi je vinograd prozračniji. Tako ne treba puno prskati jer svako tretiranje zaštitom automatski utječe na kvalitetu vina - kaže Ivan, navodeći da su mu parametri grožđa bili vrhunski pa i očekuje vrhunsku kvalitetu vina s kojom će na tržište.

Trenutno im je tržište lokalno, nešto se proda u susjedne zemlje, a danas zbog korone situacija s prodajom je otežana.

Koji su planovi ovog mladog vinara čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Galerija slika