LAG-u Sjeverozapad gotovo 9,5 milijuna kuna za ruralni razvoj

V.M./Varaždinske vijesti | 25.1.2017. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Lokalnoj akcijskoj grupi – Sjeverozapad u siječnju su dodijeljena sredstva javne potpore za provedbu Mjere 19 – Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER CLLD (Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice).

Ovom LAG-u, kojeg čini četrnaest jedinica lokalne samouprave sjeverozapadnog dijela Varaždinske županije, ukupno je dodijeljeno čak 9 milijuna 469 tisuća i 160 kuna.

- Sredstva koja je Agencija za plaćanje dodijelila našem LAG-u potvrđuju da smo kvalitetno pripremili Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Sjeverozapad do 2020. godine, uvažavajući interese lokalne zajednice te uz poštivanje smjernica razvoja ruralnog područja Europske unije i Republike Hrvatske. Iznos od 9,5 milijuna kuna namijenjen je za provođenje aktivnosti koje su određene Strategijom, u najvećoj mjeri za sufinanciranje projekata iz područja poljoprivrede. To je svakako hvalevrijedan rezultat, tim prije što LAG Sjeverozapad ima tek jednu zaposlenu osobu – istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, koji je još jednom zahvalio svim dionicima koji su sudjelovali u izradi Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad.

Ova lokalna akcijska grupa je u lipnju prošle godine predala dokumentaciju na natječaj za provedbu podmjera 19.2, 19.3 i 19.4, koje se odnose na financiranje projekata s područja LAG-a, projekte zajedničke suradnje LAG-ova i tekuće troškove ureda LAG-a.

Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad s ostvarenim sredstvima poticat će projekte koji su identificirani kao prioritetni u postupku izrade Lokalne razvojne strategije.

To su projekti koji se odnose na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (4.1.1.), na zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš (4.1.2.), zatim na korištenje obnovljivih izvora energije (4.1.3.), na potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava (6.3.), na razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima (6.4), na ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu (7.4.), te na modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima ( 8.6.).

- Natječaj za dodjelu ovih sredstava LAG će raspisivati putem Agronet sustava, a ove godine planiramo raspisati natječaj za podmjeru 6.3 koja se odnosi na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i za podmjeru 7.4, koja je namijenjena jedinicama lokalne samouprave. Očekujemo da ćemo prvi natječaj raspisati sredinom godine – naglasio je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Oni LAG-ovi koji će biti uspješniji u trošenju dobivenih sredstava mogu očekivati da im se dodjele dodatna sredstva za provedbu natječaja na njihovom području.

- Stoga je vrlo važno da realiziramo što više kvalitetnih projekata s područja našeg LAG-a. Kako bismo ostvarili ovaj cilj, održat ćemo niz informativnih i edukativnih radionica s ciljem pripreme zainteresiranih OPG-a, obrta i tvrtki koji se bave poljoprivredom, kako bismo dobili provedive i realne projekte te u konačnici ostvarili pozitivne učinke ruralnog razvoja na našem području – poručio je Emil Tkalec, tajnik LAG-a Sjeverozapad.

U ovom paketu, Agencija za plaćanje dodijelila je LAG-u Sjeverozapad i sredstva za financiranje tekućih troškova ureda LAG-a te za suradnju s drugim lokalnim akcijskim grupama. Tako LAG Sjeverozapad već sudjeluje u pripremi zajedničkog projekta s LAG-om Haloze iz Slovenije i LAG-om Vulkanland iz Austrije, kojim bi se poticao razvoj poljoprivrednih proizvoda veće dodane vrijednosti, ekološka proizvodnja te razvoj turizma i tradicijskih obrta.

- Kada se pravilno definira razvojna strategija i odrede jasni ciljevi ruralnog razvoja, tada različiti dionici i različite strukture, bez obzira na političku opciju, mogu odlično surađivati i zajednički ostvariti razvojne ciljeve – istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Označeno u