Itas Prvomajska, zahvajujući Poljacima, mogao bi ući u vojni izvozni program

vv / grad ivanec | 8.12.2018. u 10:57h | Objavljeno u Aktualno

Vojni izaslanik Republike Poljske u Hrvatskoj brigadir Tomasz Jaroslaw Gora je u pratnji supruge posjetio je u petak Itas Prvomajsku d.d.

Goste su dočekali izvršni direktor Dragutin Varga i generalni izvršni direktor Itasa Krešimir Trstenjak, koji je na ovu poziciju došao nakon dugogodišnjeg službovanja u MORH-u.Tijekom sastanka Gora se kratko osvrnuo na noviju povijest vezanu uz borbu Poljaka za samostalnost i izlazak iz Varšavskog pakta, ali i na trenutačnu složenu političku situaciju u odnosu na susjede s Istoka, kao i na aktualne promjene kojima je zahvaćena cijela Europa. Naglasio je da se Poljska trudi biti generator stabilnosti u regiji i Europi.

-Posebno zahvaljujem na sudjelovanju hrvatskih vojnih snaga u sklopu američkog kontingenta u Poljskoj. I osobno sam sudjelovao u dogovorima oko razmještaja tih snaga i to smatram vrhuncem svoje karijere te u tom kontekstu zahvaljujem strukturama u Hrvatskoj koje su donijele takvu odluku. Poljska to cijeni – izjavio je Gora te istaknuo i pozitivna iskustva zajedničkog sudjelovanja u vojnim misijama u Afganistanu.

Upitan za razlog svog boravka u Itasu, istaknuo je da će s poslovodstvom tvrtke razgovarati o budućoj mogućoj suradnji na proizvodnji vojnog programa, pri čemu je moguća suradnja s poljskim tvrtkama ili s poljskim Ministarstvom obrane.

U neformalnijem dijelu sastanka visoki gost uputio je i komplimente Hrvatskoj, nazvavši našu zemlju jednom od najljepših u Europi, koju svake godine turistički posjećuje velik broj njegovih sunarodnjaka.

-Hrvatska i Poljska dijele sličan mentalitet i brojne kulturne i društvene poveznice. Sličan nam je i stupanj razvijenosti i u okolnostima aktualne dinamičke situacije u međunarodnom okruženju dobro je znati da imamo nekog s kim dijelimo iste vrijednosti – ocijenio je  Gora koji se, inače na dužnosti vojnog izaslanika u Hrvatskoj nalazi već pet godina.

U ime Grada Ivanca dobrodošlicu visokom gostu poželjela je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ljiljana Risek te izrazila nadu da će njegov boravak u Itasu polučiti rezultate u konkretnoj poslovnoj suradnji. Prenijela mu je i pozdrave gradonačelnika M. Batinića koji je danas u Saboru.

S obzirom na to da je riječ o visokom predstavniku vojnog izaslanstva i propisanom protokolu vezanom uz takve osobe, svi nazočni gosti o njegovu su dolasku bili obaviješteni neposredno prije.

Nakon sastanka otvorena za javnost, Gora je s poslovodstvom Itasa razgovore nastavio iza zatvorenih vrata