IMI se briše iz sudskog registra - ivanečki jeger odlazi u povijest

| 7.2.2021. u 06:04h | Objavljeno u Aktualno

Zaključen je stečajni postupak nad Ivanečkom mesnom industrijom (IMI), nekad uglednim ivanečkim poduzećem, koje je, uz ostalo, proizvodilo čuveni ivanečki jeger, a u Italiju je svojedobno izvozilo junetinu za firentinske odreske, kao jedna od svega tri hrvatske mesne industrije registrirane za izvoz junećeg mesa.

Rješenje o zaključenju stečajnog postupka, koji je otvoren u travnju 2014. godine, donio je varaždinski Trgovački sud nakon završne diobe i provedenog stečajnog postupka, a po pravomoćnosti ovog rješenja, stečajni dužnik brisat će se iz sudskog registra.

Stečajni upravitelj Tomislav Đuričin, koji je 2016 naslijedio Želimir Uršulin, krajem prošle godine dostavio je završni račun u kojem je naveo da je tijekom stečajnog postupka unovčena sva imovina stečajnog dužnika, koja se sastojala od pokretnina i nekretnina. Time su ostvareni ukupni prihodi od svega milijun  kuna, dok su ukupni odljevi tijekom postupka do 12. prosinca 2018. iznosili 773.400 kuna. U dva navrata, naime, obavljene su isplate te namirenje vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, odnosno bivši zaposlenici. Međutim, oni su namireni u iznosu od 2,4 posto svojih tražbina preostalih nakon isplate Agencije za osiguranje radničkih tražbina, a pri drugoj isplati namireni su u visini od 9,29 posto njihovih tražbina preostalih nakon isplate od strane agencije.

Nakon isplata, kako je ukazao stečajni upravitelj, preostalo je osam tisuća koji će se iznos koristiti za podmirenje troškova stečajne mase. Na završnom ročištu vjerovnici Republika Hrvatska, Ministarstvo financija te vjerovnik Ina d.d. nisu imali prigovore na završni popis te su prihvatili završno izvješće i završni račun stečajnoga upravitelja od 30. listopada 2020.   

Prije desetak godina postalo je jasno da je pala potražnja za proizvodima IMI-ja, kao i marže, a rasli su i teškoće s naplatom potraživanja te obveze poduzeća, koje su prešle 20 milijuna kuna. Poljoprivredno poduzeće Ivanec, većinski vlasnik tvrtke, počelo je tražiti izlaz u akviziciji, a kao potencijalni vlasnici IMI-ja spominjali su se slovenski Kras, pa i Agrokor. No 2012 IMI je prodan zagrebačkom poduzeću Mini Major, koje se uglavnom bavi prodajom medicinske opreme.

Nakon gašenja linije za klanje svinja i odlaska polovice od 150 zaposlenika novo poslovodstvo najavljuje ulaganje od oko 30 milijuna kuna i izvoz novog proizvodnog asortimana. Ishođeni su i krediti, i to 32 milijuna kuna HBOR-a, uz zalog na bivšim nekretninama IMI-ja koje su prešle u vlasništvo Mini Majora te na ime najamnine proizvodnih hala naplaćivala IMI-ju 1,3 milijuna kuna mjesečno (bez PDV-a).

I kada se činilo da su ambiciozni planovi pred ostvarenjem, uslijedili su novi problemi zbog kojih je blokiran račun poduzeća. Zbog obveza prema bankama, financijskim institucijama i zaposlenicima ukupno većim od šest milijuna kuna, poslovodstvo je u veljači 2014. godine pokušalo naći izlaz u predstečajnoj nagodbi. No, prijedlog za nagodbu je obijen, a otvoren je stečaj.

OKVIR

Na varaždinskom Županijskom sudu vodi se kazneni postupak protiv Maria Raosa, direktora Mini Majora. Kaznenu prijavu podnio je Želimir Uršulin, prvi stečajni upravitelj u IMI, protiv kojeg je prijavu podnio Euromeat, pravni sljednik zagrebačke tvrtke Mini Major, sumnjajući da je od travnja 2014. do prosinca 2015. kao stečajni upravitelj prodavao IMI-jevu robu i pokretnine za iznose znatno niže od tržišnih cijena, i to svjestan da one nisu u vlasništvu IMI-ja.