I prijevoznici se priključili zahtjevima gospodarstvenika za smanjenjem i ukidanjem parafiskalnih nameta

MGA/VV | 22.4.2020. u 17:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika poziva Vladu Republike Hrvatske na promptno postupanje i donošenje konkretnih odluka o smanjenju i ukidanju parafiskalnih nameta.

- Tim nametima se bezobzirno i neutemeljeno opterećuju hrvatski gospodarstvenici već niz godina. Primjerice, tako se prijevoznike opterećuje obvezom plaćanja radiotelevizijske pristojbe za svako pojedinačno teretno vozilo, a posebno su upitne obveze plaćanja naknade za uređenje vode, komunalne naknade, članarine
turističkoj zajednici, spomeničke rente. Već gotovo šest godina inzistiramo na temeljitoj analizi svih tih specifičnih financijskih obveza, a koje posebno sada u jeku pandemije koronavirusa čine dodatni uteg gospodarstvu.

U proteklih mjesec dana ove izvanredne situacije svjedočili smo da je ipak moguće smanjiti administrativne zahtjeve, pa time i troškove. Upravo zbog toga smatramo nerazumnim naplaćivanje niza naknada za usluge i dozvole, koje su isto dio takvih parafiskalnih nameta, a koje se mogu ishoditi elektronskim putem, čime se u konačnici smanjuju troškovi rada sustava.

Niti jedan poslovni subjekt ne bježi od svojih financijskih obveza prema državi, međutim te obveze moraju biti pravedne, realne i uzajamne. Opterećivanje gospodarstva nizom nameta koji postoje zbog same činjenice da je netko poslovni subjekt, nikada nije pomoglo razvoju gospodarstva. Upravo u ovim trenucima nam je potreban čvrsti stav Vlade i detaljna promjena sustava koji iscrpljuje prijevoznike - poručuju iz Udruženja.