Hranić na konferenciji o energetskoj politici EU u Švedskoj Foto: Općina Vidovec

Hranić na konferenciji o energetskoj politici EU u Švedskoj

Varaždinske vijesti | 20.10.2016. u 15:52h | Objavljeno u Aktualno

Ovog tjedna u Boråsu u Švedskoj održan je 10. sastanak i konferencija Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju Odbora regija (ENVE) na temu "Energetska unija – lokalna i regionalna rješenja za održivu, sigurnu i pristupačnu energiju".

U sklopu konferencije, iz stajališta lokalnih i regionalnih vlasti analizirani su ključni ciljevi energetske politike Europske unije i to održiva, sigurna i pristupačna energija za građane i poduzeća.

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, koji je ujedno član Predsjedištva Odbora regija i politički koordinator EPP grupe za ENVE povjerenstvo, na konferenciji u Boråsu održao je opširno izlaganje o održanoj radionici u okviru Europskog tjedna regija i gradova na temu "Kako okrupnjivati male investicijske energetske projekte u velike regionalne projekte". Navedena radionica održana je u suradnji Regionalne energetske agencije Sjeverozapad (REGEA) i Europskog udruženja energetskih agencija (FEDARENE) kao glavnih organizatora.

Hranić je naglasio važnost investicija u energetske projekte kao jednog od današnjih ključnih pitanja u Europskoj uniji te nadodao kako je glavni cilj održane radionice voditi i motivirati regije i gradove da povezuju mala ulaganja u veće investicijske projekte kako bi se povećala njihova izvedivost, ali i uspjeh za potrebno financiranje.

Naglasio je da regije i gradovi igraju važnu ulogu u provedbi politike energetske učinkovitosti u postizanju ciljeva Europe 2020 te da znatno utječu na donošenje odluka na lokalnoj i regionalnoj razini u sektorima kao što su transport, urbanizam i socijalna skrb.

U nastavku konferencije, članovi ENVE povjerenstva raspravljali su i o problemima u okviru politike EU koje još treba riješiti kako bi se potaknula daljnja ulaganja u lokalnu i regionalnu održivu energiju, s naglaskom na složenu interakciju između održivog teritorijalnog razvoja te proizvodnje i korištenja energije u ključnim sektorima s jedne strane te političkog okvira na razini EU s druge strane.