FOTO Dan polja krumpira: Obitelj Hladika iz Nedeljanca predstavila 15 sorti krumpira Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dan polja krumpira: Obitelj Hladika iz Nedeljanca predstavila 15 sorti krumpira

| 10.8.2018. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Tvrtka Desyre d.o.o. iz Nedeljanca jučer je organizirala tradicionalni, 26. po redu Dan polja krumpira, u sklopu kojeg je proizvođačima i distributerima krumpira, predstavnicima trgovačkih lanaca te drugim poslovnim partnerima predstavila rezultate uzgoja 15 sorti krumpira na pokusnom polju.

Visoki prinosi ranih sorti

- Neke od tih sorata su standardi, druge su nove, a Dan polja na pokusnom polju organiziramo kako bismo vidjeli koje su sorte bolje za naše podneblje i naše agro-klimatološke uvjete. Želimo vidjeti koja sorta bolje podnosi sušu, koja je otpornija na ekstreme, kakav je prinos, kakvog je oblika i pokožice, njenu otpornost na četkanje i pranje, kao i kulinarske osobine pojedine sorte i sve parametre koji su bitni za doradu i trženje - pojasnio je Marko Hladika, dipl.ing.agr, izvršni direktor tvrtke Desyre.

Napomenuo je da su ovu godinu, za razliku od prošle koja je bila izuzetno sušna, do prije dva-tri tjedna obilježili relativno normalni vremenski uvjeti, s oborinama u pravilnim vremenskim razmacima, što je rezultiralo visokim prinosima ranih sorti krumpira.

Colomba i Primabelle - vrhunske

- S dolaskom vrućina i izostankom oborina, kasne sorte će imati niže prinose jer čak i uz navodnjavanje, previsoke temperature jednostavno zaustave rast biljaka. Na pokusnom polju ponovno su se, kao i prethodnih godina, dobrima pokazale sorte Colomba i Primabelle, koje su vrhunske. Sunita je najbolja za kuhanje, a od crvenih sorti ponovno se dobrom pokazala sorta Memphis. Ove godine nam se još jedna srednje rana sorta pokazala izuzetno potencijalnom, a to je Lucinda, te ćemo kroz nekoliko godina pokušati pojačati njen ukupni udio - izdvojio je Hladika sorte koje su se pokazale najboljima.

Od vrlo ranih sorti, Colomba je imala prinos od 50,43 tone po hektaru, Primabelle 52,27 t/ha, a Sunita 55,82 t/ha. Kod srednje rane sorte Lucinda zabilježen je prinos od 71,58 t/ha, a jedina sorta crvene boje pokožice među ovom petorkom je Memphis, također srednje rana sorta, s prinosom od 60,05 t/ha.

Opširnije o danu polja krumpira, proizvodnji u obitelji Hladika i njihovim uspješnim europskim projektima pročitajte u sljedećem broju Varaždinskih vijesti...