Do 19. studenoga otvoren natječaj za financiranje rada udruženja poljoprivrednika Foto: VV arhiva / ilustracija

Do 19. studenoga otvoren natječaj za financiranje rada udruženja poljoprivrednika

I.D./Varaždinske vijesti | 4.11.2018. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

Europa potiče udruživanje poljoprivrednih proizvođača u proizvođačke grupe i organizacije jer su, kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, samo udruženi poljoprivrednici konkurentni i lakše nastupaju na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Program ruralnog razvoja RH kroz mjeru 9 financira upravo rad takvih udruženja poljoprivrednika s do 100.000 eura godišnje, odnosno 500.000 eura kroz pet godina.

- Naši poljoprivredni proizvođači pomalo shvaćaju da sami ne mogu opstati i da je udruživanje i zajednički nastup na tržištu, prema dobavljačima i prema otkupljivačima  - jedini pravi put. A iz Programa ruralnog razvoja mi financiramo „hladni pogon“ takvih udruženja, pa se proizvođači mogu posvetiti isključivo proizvodnji. Uz sva administrativna rasterećenja i papirologiju koju svodimo na minimum, želja nam je da poljoprivredni proizvođači uistinu budu samo poljoprivredni proizvođači, a ne računovođe, konzultanti, pregovarači ili utjerivači dugova kao što je do sada, na žalost, bio slučaj. Na ovom natječaju na raspolaganju je više od 26 milijuna kuna. Poljoprivrednici, udružite se, prijavite se na natječaj - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Natječaj za ovu mjeru otvoren je do 19. studenog ove godine. Za potporu u okviru ovog natječaja prihvatljive su proizvođačke organizacije koje su priznate od 1. siječnja 2014. godine i kojima je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo poslovni plan. Sredstva potpore namijenjena su za administrativne troškove, troškove najma, režija i uređenja uredskog prostora, troškove zajedničkog plasiranja proizvoda na tržište, pripreme proizvoda za prodaju, kupnju informatičke opreme i tehnologije, trošak bruto plaća zaposlenih djelatnika te troškove zajedničkog nastupa na tržištu.

Kako najavljuju iz ministarstva, po zatvaranju ovog natječaja bit će otvoren novi. Više informacija dostupni je stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.