Delegacija albanske regije Elbasan u dvodnevnom posjetu Varaždinskoj županiji Foto: Varaždinska županija

Delegacija albanske regije Elbasan u dvodnevnom posjetu Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 20.11.2018. u 08:27h | Objavljeno u Aktualno

Delegacija regije Elbasan iz Albanije je 15. i 16. studenoga posjetila Varaždinsku županiju. U Županijskoj palači ih je 15. studenoga primio župan Radimir Čačić sa suradnicima. Na radnom sastanku je prezentiran rad Varaždinske županije, kao i ulaganja te projekti financirani iz fondova Europske unije po kojima je Varaždinska županija predvodnica u Republici Hrvatskoj. Prezentirana su ulaganja u obrazovanje i poljoprivredu, kao i gospodarski te turistički potencijali Županije.

- Varaždinska županija pokazala je niz primjera na kojima delegacija iz Albanije može puno naučiti, posebno kad su u pitanju projekti koje realiziramo uz pomoć EU fondova. Naša razvojna agencija stoji na raspolaganju regiji Elbasan kako bi formirali svoju agenciju i okrenuli se ulaganjima te privlačenju novaca u regiju – rekao je župan Radimir Čačić.

Nakon sastanka u Županijskoj palači delegacija Elbasana je zajedno sa zamjenikom župana Tomislavom Paljakom i suradnicima posjetila Prvu gimnaziju Varaždin, Zonu Sjever i OPG Jakopović u Paki. U Zoni Sjever delegaciju je primio direktor Darko Detelj, a razgovaralo se o načinu formiranja zone, uvjetima i načinima poslovanja. Naime, regija Elbasan želi formirati industrijsku zonu, a naša Zona Sjever svakako je primjer dobre prakse iz kojeg mogu puno naučiti. Nakon održanog sastanka obje delegacije obišle su pogon tvrtke WORK-ING d.o.o. koji je smješten u Zoni Sjever.

radni_sastanak_albanija__2.JPG

Drugoga dana domaćini su bili predsjednik HGK Županijske gospodarske komore Dragutin Gložinić te počasni konzul Republike Albanije Stjepan Šafran, koji su prezentirali rad gospodarske komore te prilike u gospodarstvu Varaždinske županije općenito, te su s delegacijom iz Albanije posjetili još nekoliko tvrtki s područja Županije, i to Grafičar d.d. Ludbreg i Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega. Oba poduzeća iskazala su interes za suradnjom s partnerima iz Albanije.

Varaždinsku županiju posjetili su: Bukurosh Stafa, predsjednik Regionalnog vijeća Elbasan, Ymer Tola, potpredsjednik Regionalnog vijeća Elbasan, Blendi Gremi, voditeljica sektora obrazovanja, kulture i socijalne skrbi Regionalnog vijeća Elbasan, Edmond Popa, tajnik komore za gospodarstvo i industriju. Također, u pratnji su bili Stjepan Šafran, počasni konzul Republike Albanije, kao i Adem Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji i izvršni direktor CRO-TEAM Albanija, čiji je glavni cilj povezivanje tvrtki s područja Hrvatske i Albanije.

Inače, prošlog je tjedna Varaždinska županija primila više inozemnih delegacija te razmijenila iskustva u relevantnim područjima, pri čemu najviše o projektima financiranima iz fondova EU.

Zona_Sjever.JPG