Varaždinski CKOIE pustio u probni rad malu hidroelektranu Orljava 8

| 1.3.2017. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (CKOIE) u probni je rad pustio malu hidroelektranu (mHE) Orljava 8.

U Brodskom Drenovcu, malom mjestu tridesetak kilometara zapadno od Slavonskog Broda, na rijeci Orljavi, puštena je danas u probni rad mala hidroelektrana (mHE) Orljava 8 instalirane snage 110 kW. Investitor je MAHE HIDROELEKTRANA j.d.o.o. iz Brodskog Drenovca, a vrijednost ugovorenog posla je 1.400.000 kuna. mHE Orljava 8 nalazi se nizvodno od mHE Pleternica koju je prije pet godina isporučio Končar.

- MHE Orljava 8 projektirana je u CKOIE, a elektrostrojarska oprema i programska podrška za upravljanje je varaždinski, odnosno hrvatski proizvod - naglašava mr. sc. Nikola Plavec, dipl. ing. el., direktor CKOIE, poduzeća u vlasništvu Grada Varaždina koje je smješteno u Tehnološkom parku Varaždin.

Radi se, kako pojašnjava Plavec, o CKOIE vertikalnoj propelernoj turbini sa zakretnim privodnim lopaticama koja pogoni asinkroni generator od 110 kW.

- Upravljanje elektranom je u potpunosti automatizirano, a proizvedena električna energija se putem frekvencijskog pretvarača isporučuje u elektroenergetsku mrežu HEP-a po povlaštenoj cijeni - dodaje Plavec.