Čačić, Koren i Jozinović u Varaždinu: U Piškornicu otpad iz samo četiri županije Foto: Krešimir Đurić

Čačić, Koren i Jozinović u Varaždinu: U Piškornicu otpad iz samo četiri županije

| 5.7.2017. u 16:41h | Objavljeno u Aktualno

Župan Radimir Čačić održao je danas u Županijskoj palači u Varaždinu radni sastanak sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom i direktorom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladenom Jozinovićem. Glavna tema sastanka bilo je upravo odlagalište otpada Piškornica.

Čačić je na početku istaknuo da je RCGO Piškornica vrlo osjetljiva i značajna tema za 110 općina i gradova u četiri županije - Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

- Pokrenuo sam taj projekt davnih dana, kao ministar u Račanovoj Vladi 2002. godine. Pokrenuo sam ga zato jer ni tada, kao ni danas, država nije imala dovoljno hrabrosti, odgovornosti i ozbiljnosti prepoznati nužnost da ona vodi projekte odlaganja otpada. Iako jesmo za decentralizaciju, postoje neke djelatnosti koje traže jednu drugu razinu odlučivanja. Naime, tehnologije u odlaganju smeća su takve da je donja granica racionalosti u odlaganju 800.000 stanovnika, a to u Hrvatskoj ima jedino Grad Zagreb. Država koja ima zakon koji kaže da je sva odgovornost za smeće na jedinicama lokalne samouprave, na gradovima i općinama od kojih neke nemaju ni tisuću stanovnika, žmiri nad istinom, ponaša se kao noj. Država zna da se to ne može tako riješiti i zato imamo takav užasan nered u ovoj zemlji i nemamo rješenja za smeće. Shvaćajući takvu suludu politiku države, koja se do danas nije promijenila, 2002. smo formirali Javnu ustanovu, koja se 2009. razvila u trgovačko društvo i danas je to jedna respektabilna institucija - napomenuo je Čačić i dodao kako predstoji sljedeći korak u realizaciji tog projekta.

- Sad smo pred sljedećom stepenicom, ovaj projekt za veliki iznos europskog novca, 65 milijuna eura, trebao bi biti apliciran do kraja godine ove godine, a početak projekta trebao bi se realizirati početkom sljedeće godine - istaknuo je Čačić.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren pojasnio je da je projekt zamišljen tako da RCGO primarno zbrinjava otpad za 550.000 stanovnika na prostoru četiri županije, koje su uz Općinu Koprivnički Ivanec, osnivači trgovačkog društva Piškornica.  

- Na sastnku smo razmijenili informacije, s obzirom da je gospodin Čačić na početku mandata jedno vrijeme bio lišen spoznaja vezanih uz projekt. Ja sam u tome od samog početka. Ozbiljnije smo se tom poslu posvetili tek 2009. osnivanjem trgovačkog društva, a 2012., kada je gospodin Jozinović postao direktor, smo zaista napravili izuzetno velike korake. Puno je vremena potrebno za razvoj jednog takvog projekta, a mi smo u ovih pet godina napravili jako puno - rekao je Koren.

Dodao je da će RCGO Piškornica aktivirati domaće gospodarstvo, prije svega građevinski, ugostiteljski i ostale sektore, a uslijedit će i benefiti od gospodarenja otpadom, odnosno funkcioniranja samog Centra.

- Vjerujem da smo na neki način doprinijeli i sveukupnom rješavanju tog problema u Republici Hrvatskoj, jer ovo je de facto jedini projekt koji je u toj fazi da je spreman za sve ono što je Europska unija nama nametnula kao obvezu. Zadovoljni smo postojećim stanjem, podrškom i prepoznavanjem potreba za rješavanjem problema - zaključio je Koren.

Osvrnuo se i na nedavnu odluku kojom je Vlada RCGO-u Piškornica pripojila i Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju.

- To je prije nešto više od mjesec dana, u vrijeme predizborne kampanje, bilo prvorazredno političko pitanje. No, to se neće dogoditi. Ja sam na sastanku Vlade RH sa županima u Požegi razgovarao s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem. Riječ je o administrativnoj odluci koja je donesena za potrebe Republike Hrvatske pri Europskoj komisiji u tom momentu. Ona nema podlogu ni u kakvim dokumentima, dakle, kad bi se to htjelo napraviti, morala bi se promijeniti kompletna projektna dokumentacija, studija utjecaja na okoliš. Ide se u reviziju te odluke i od toga za sada neće biti ništa - naglasio je Koren, dok je Čačić dodao kako je ta odluka ugrozila dinamiku već spremnog projekta, ali i da postoji mogućnost da se u budućnosti takva opcija uzme u obzir.

Na sastanku je bilo riječi i o varaždinskom otpadu.

- Samo smo konstatirali jednu notornu činjenicu koja je poznata svima koji znaju zakonske okvire, iako se u javnosti ponekad to čini nejasnim. Dakle, to je prema zakonu u potpunosti u ingerenciji jedinica lokalne samouprave, dakle Grada Varaždina, i sve što Grad bude ponudio kao rješenje, od naše će strane apsolutno imati podršku i sasvim sigurno nećemo biti prepreka - rekao je Čačić.

Komentirajući mogućnost zbrinjavanja bala u Piškornici, Jozinović je rekao:

- Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i ciljevima zbog kojih je trgovačko društvo osnovano za potrebe četiri županije, ja mogu samo reći kako četiri županije neće imati probleme s implementacijom zakona, Plana gospodarenja otpada i svih podzakonskih akata koji su preduvjeti za povlačenje europskih sredstava. Mogu samo reći da sukladno mandatu rada tvrtke, naše četiri županije, gradovi i općine neće plaćati penale za gospodarenje otpadom. To je misija osnutka tvrtke, a sve ostalo su periodični problemi koji će se rješavati u općinama i gradovima dok RCGO-ovi u potpunosti ne preuzmu gospodarenje otpadom na području cijele Hrvatske - rekao je Jozinović, na što je Čačić dodao kako Piškornica i u ovom trenutku rješava čak do 80 posto ukupnog tekućeg otpada iz Varaždinske županije, uključujući i grad Varaždin.

- Da nije tako, mi bismo i dalje gomilali bale - rekao je Čačić.