BDP u trećem tromjesečju veći za 2,9 posto Foto: Državni zavod za statistiku

BDP u trećem tromjesečju veći za 2,9 posto

I.D./Varaždinske vijesti | 30.11.2016. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prve procjene tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2016.

Bruto domaći proizvod (BDP) je u trećem tromjesečju 2016. realno veći za 2,9 posto u odnosu na isto tromjesečje 2015. godinu. Sezonski prilagođeni BDP realno je veći za 2,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2015. te u odnosu na prethodno razdoblje bilježi stopu rasta od 1,7 posto.

Gledajući po djelatnostima, najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u trećem tromjesečju 2016. ostvaren je u djelatnosti trgovine te smještaja i pripreme hrane, priopćili su iz DZS-a. Po komponentama, najveći doprinos rastu BDP-a ostvaren je rastom izvoza usluga, pri čemu su turističke usluge najznačajnije.

- Doprinos domaće i neto inozemne potražnje je pozitivan. Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava - priopćio je DZS.

Bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2016. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je veća za 2,7 posto.

Označeno u