Odličan drugi tjedan VBV-a: Maestralne izvedbe i vrhunski glazbeni dometi Foto: www,vbv.hr

Odličan drugi tjedan VBV-a: Maestralne izvedbe i vrhunski glazbeni dometi

Igor Čolaković | 2.10.2023. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

Od briljantne Katarine Livljanić do ansambla Yofin iz Züricha

Nakon sjajnog prvog vikenda na 53. Varaždinskim baroknim večerima vrhunske izvedbe nastavljene su i prošloga tjedna.

Već je ponedjeljak bio prigoda za uživanje u koncertu turske pijanistice Tute Aydınoğlu koja je na klavikordu izvela sonate španjolskog baroknog kompozitora Antonia Solera povodom 100 godina Republike Turske.

384563082_1094934651957071_4596943201263568332_n.jpg

Iste su večeri u dvorcu Trakošćan na noćnom koncertu uz svijeće nastupile Eleonora Bišćević na baroknoj flauti i Arianna Radaelli na čembalu. Izvele su djela Corellija, Veracinija, Scarlattija i Sorkočevića.

Slavljenički koncert Camerate Garestin

Dan kasnije, 26. rujna, u Velikoj koncertnoj dvorani kazališta slavljenički koncert povodom 15 godina postojanja održao je ansambl Camerata Garestin. - Odlučili smo uz mali jubilej prikazati publici naše djelovanje kroz proteklih 15 godina. Kako nismo u formi velikog ansambla, radimo fine minijature, kantate, komornu glazbu koja iziskuje puno truda i rada, znanja, vještina i povezanost glazbenika - istaknuo je violončelist Krešimir Lazar, uz kojeg su nastupili sopranistica Ivana Lazar, bas Berislav Puškarić, violinist Silvio Richter, oboist Stjepan Nodilo i čembalist Krešimir Has.

Pravu glazbenu poslasticu pripremili su u srijedu u franjevačkoj crkvi briljantna vokalistica Katarina Livljanić, profesorica pjevanja srednjovjekovne i renesansne glazbe na Schola Cantorum Basiliensis i anasambl Dialogos. Izveli su glazbeno-scenski projekt Hekuba-kraljica Troje.

VBV_21.jpg

U četvrtak je u HNK izvedena Purcellova opera Didona i Enej, nastala u koprodukciji Hrvatske operne akademije, Varaždinskih baroknih večeri i HNK-a Varaždin.

Mladi glazbenici, polaznici ovogodišnje Hrvatske barokne akademije i zbor Via pod ravnanjem maestra Darijana Ivezića, oduševili su publiku koja je posebno nagradila soliste - Youngin Lee, Juricu Jurasića Kapuna, Hanu Ilčić, Gabrielu Hrženjak, Helenu Lucić Šego, Dariju Gazdek, Luciju Spevec i Mislava Lucića.

Soloist_of_Croatian_Opera_Academy-14-1-1536x1022.jpg

Yofin ispunio Uršulinsku crkvu

Još jedan od vrhunaca uslijedio je osme festivalske večeri u prepunoj Uršulinskoj crkvi na nastupu ansambla Yofin iz Züricha pod vodstvom Stefana Barneschija.

VBV_31.jpg

Članovi, solisti u međunarodno priznatim ansamblima specijaliziranim za povijesno informirano izvodilaštvo, maestralno su izveli djela Mozarta, Händela,Telemanna i Vivaldija.

U subotu su Županijskoj palači nastupile Judit Andrejzski (barokni sopran) i Szilvia Takàcs (čembalo), a dojmljiv koncert u crkvi sv. Florijana imao je ansambl Responsorium i trombonist Tin Cugelj.

Atraktivan program i ovog tjedna

Program se nastavljau ponedjeljak, koncertom Capricornus consorta iz Basela u župnoj crkvi sv. Nikole.

U utorak, 3. listopada, publiku očekuje posebno atraktivni program - koncert vrhunskog ansambla Schola Cantorum Basiliensis pod vodstvom maestra Francesca Cortija.

U srijedu će biti dodijeljene ovogodišnje festivalske nagrade, a u katedrali će se održati već tradicionalan koncert učenika Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar.