Tri članice naše "olimpijske ekipe" u ekipi za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Tri članice naše "olimpijske ekipe" u ekipi za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke!

| 14.2.2022. u 09:08h | Objavljeno u Društvo

- Tri polaznice naše "olimpijske grupe" na kvalifikacijama za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke ''upale'' su u ekipu koja će predstavljati Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju koje će se u travnju održati u Egeru u Mađarskoj. Najuspješnija je bila Stella Čolo, a osim nje u ekipi su još Petra Grubišić i Barbara Kelava iz "olimpijske grupe" te učenica prvog razreda iz Rijeke Lana Milani - doznali smo od Branka Topića, voditelja Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije. 

Stella Čolo je učenica zadarske Gimnazije Franje Petrića, Lana Miladi je iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, Petra Grubišić je iz šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, dok je Barbara Kelava učenica Prve gimnazije Varaždin.

Topić objašnjava kako je "olimpijska grupa" formirana u lipnju prošle godine uz suglasnost Varaždinske županije.

- U nju smo uključili polaznike Centra izvrsnosti za matematiku koji su bili vrlo uspješni na državnom natjecanju. Naime, tijekom godina rada uočili smo da naši najbolji imaju problem pri prelasku na zadatke međunarodne težine, pa smo to pokušali riješiti osnivanjem te grupe. U grupu su uključeni Emanuel Tukač, Barbara Kelava, Marija Dora Marodi, Veronika Vitez, a osim njih pozvali smo i Stellu Čolo te Petru Grubišić, koje nisu imale s kim raditi - kaže Topić.
Do kvalifikacija za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke, pod vodstvom prof. Ratka Višaka, grupa je ukupno odradila 109 sati rada.

- Velika čestitka cijeloj ekipi, a posebno ''našim'' djevojkama. Dugujemo veliku zahvalnost našoj županiji i voditelju ETC Hrvatska Miroslavu Huđeku koji s puno razumijevanja prati sve novine u radu Centra izvrsnosti za matematiku (''olimpijska grupa'') kao i svih drugih Centara izvrsnosti - poručio je Topić.