Sve više aktivnosti u zajednicama tehničke kulture, koje su dodijelile i godišnje nagrade Foto: ZTK

Sve više aktivnosti u zajednicama tehničke kulture, koje su dodijelile i godišnje nagrade

vv / dl | 5.3.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina održale su krajem veljače izvještajno – izborne skupštine na kojima su prihvaćeni izvještaji o radu za 2021. godinu, programi rada za 2022. godinu, te financijski izvještaji i planovi.

Izabrana su i nova rukovodstva – predsjednici, dopredsjednici, te članovi Izvršnog i Nadzornog odbora. Dodijeljene su i godišnje nagrade za 2021. godinu. Za novog predsjednika ZTK Varaždinske županije izabran je Vladimir Ferenčina iz Radio-kluba Novi Marof, dok je u ZTK Grada Varaždina ponovno izabran Željko Hajdinjak iz Foto kluba Sloboda.

Obje zajednice su u 2021. godini organizirale u suradnji sa svojim udrugama Dane otvorenih vrata na kojima je prikazana aktivnost, zatim Dan tehničke kulture u Varaždinu koji je prvi put održan na varaždinskom aerodromu uz prikaz rada udruga. U sklopu Dana tehničke kulture održana je i prva Dronijada. Prvi put u Varaždinu su održane atraktivne FPV utrke dronova u zatvorenom poligonu, a predstavljeno je i komercijalno letenje dronovima. Gotovo 200 sudionika je od 10 do 18 sati posjetiteljima pružalo mogućnost upoznavanja s radom brojnih članica ZTK te Aerokluba Varaždin. Dronijadu i ostala događanja je vidjelo oko 1500 posjetitelja, učenika osnovnih i srednjih škola  te ostalih građana sa djecom.

U vlastitim prostorijama u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture ZTK Grada Varaždina organizirala je radionice modelarstva, maketarstva, elektronike, automatike i digitalne fotografije. Za povećanje obima aktivnosti udruga i same Zajednice tehničke kulture uveden je bežični internetski priključak za sve udruge tehničke kulture koje koriste prostorije u Graberju. Tijekom 2021. godine izvršeno je osuvremenjivanje web strance ZTK Grada koja je radi smanjenja troškova spojena sa web stranicom Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije.

Zajednica tehničke Varaždinske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina sa svojim članicama aktivno su se uključile u obilježavanje 75. godišnjice tehničke kulture u Hrvatskoj (HZTK). Predstavljena je monografija „Naše tehničke godine 2“ u kojoj se na 250 stranica sa tekstom i fotografijama opisuju najvažnije aktivnosti i rezultati rada zajednice i većine udruga tehničke kulture. Knjiga će se objaviti u digitalnom obliku i na web stranicama Zajednice.

ztk_varazdin_03032022_1.JPG

Za izbor fotografije koja se nalazi na kalendaru ZTK Varaždinske županije u suradnji sa ZTK Grada Varaždina i Društvom pedagoga tehničke kulture Varaždin objavljen je natječaj na koji su se uključili učenici osnovnih škola. Na natječaj se prijavilo 18 učenika koji su poslali po dvije fotografije koje predstavljaju Varaždinsku županiju.

Na kraju skupština dodijeljene su i nagrade pojedincima i udrugama za postignuća u 2021. godini. Nagrade su u ZTK Varaždinske županije dobili Vladimir Ferenčina iz Radio-kluba Novi Marof i Udruga za promicanje novih tehnologija „Robofreak“ iz Varaždina. ZTK Grada Varaždina nagrade je dodijelila Ivanu Kolariću iz Udruge „Robofreak“ i Astronomskom društvu Varaždin.

ztk_varazdin_03032022_2.jpg

U 2021. godini u sklopu Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije djelovale su sljedeće udruge i zajednice: Društvo energetičara Varaždin, Društvo inovatora Varaždinske županije, Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin, Filmsko-kreativni studio Vanima Varaždin, Foto-klub Sloboda Varaždin, Foto klub Varaždin, Kajak kanu klub „Varteks“ Varaždin, Modelarski centar Varaždin, Radioamaterska udruga Sloga Varaždin, Radio-klub Novi Marof, Radio klub Varaždin, Udruga za promicanje novih tehnologija „Robofreak“ Varaždin i ZTK Grada Varaždina. Sve navedene udruge osim Radio – kluba Novi Marof ujedno su i članice Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina.