Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria u Županijskoj palači

VV | 20.5.2022. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U subotu u 10.30 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače počinje svečano otvorenje 4. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria i 11. Izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Za titulu šampiona i nagradu od 2.000 eura te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 158 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke. Na ovoj jedinstvenoj izložbi sudjeluju isključivo 100 posto čista ulja, a natječu se u dvije kategorije, djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom, uz prženje, te hladno prešano bučino ulje.

Uz domaćina župana Anđelka Stričaka i njegove suradnike, na otvorenju Izložbe prisustvovat će državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, brojni drugi uzvanici i proizvođači bučinog ulja.

Već od 9 sati na štandovima ispred Županijske palače građane očekuje bogata ponuda raznovrsnih bučinih ulja i proizvoda od buče. Bit će tu doista različitih i posebnih proizvoda, u slanoj i slatkoj verziji, s različitim dodacima ili pak prelivenih čokoladom. Uz to će sve biti dodatno „zaslađeno“ tradicionalnim i autohtonim kolačima koje će ponuditi članice Udruge žena Trnovečko srce, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ i KUD „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave.

Organizator Izložbe je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije - Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije - Ptuj i Murska Sobota.