Štefica Košutić (86) već 50 godina prodaje cvijeće na varaždinskom placu

Željko Slunjski | 6.3.2017. u 15:47h | Objavljeno u Društvo

- Nekad su muškarci u Varaždinu povodom Međunarodnog dana žena, kojeg smo svi uglavnom jednostavno zvali 8. mart, darovali ženama crvene karanfile, klinčeke, kak mi velimo. Nabavljali smo ih u Splitu, a kasnije su ih uzgajali i u stakleniku u Varaždinskim Toplicama. Drugoga cvijeća nije bilo, prisjeća se Štefica Košutić za koju je ovogodišnji osmi ožujski dan posebice važan.

Naime, navršava se pola stoljeća njezine prisutnosti na varaždinskom placu, s tom razlikom što cvijeće više ne prodaje u svojem kiosku, nego ponovno na klupi, na kojoj je i počela prije pedeset godina, tada prodajući, uz cvijeće, i povrće.

Produljila vozački u 87. godini Premda je zakoračila u 87. životnu godinu, neizmjerno je vitalna. Nedavno joj je vozačka dozvola produljena za dvije godine. Ne zato što joj je obrtnička mirovina 1.800 kuna, dolazak u danima vikenda na varaždinski plac za nju je injekcija života.

- Kaj bih ja bez mojih stalnih mušterija. Sa svakim se lijepo pospominam, sjetimo se kak je nekad bilo…i brže mi prođe dan, kaže prva varaždinska privatna cvjećarka, koja je jedanaest godina radnoga vijeka odradila u „Varteksovoj“ tkaonici.

Njezinu priču i sjećanja s placa donosimo u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti