Srebrni i brončani Kolarić i Tukač kod Stričaka: "S vama možemo svladati sve izazove, čestitke i hvala vam!" Foto: Ilustracija

Srebrni i brončani Kolarić i Tukač kod Stričaka: "S vama možemo svladati sve izazove, čestitke i hvala vam!"

IHR/Varaždinske vijesti | 15.9.2021. u 10:42h | Objavljeno u Društvo

I dok su ostali svjetski natjecatelji imali robote čiji kotač košta 10.000 eura, Juraj Kolarić sa svojom ekipom na ovogodišnjem svjetskom natjecanju RoboCup 2021. Worldwide, RoboCup Junior - Rescue, koje je održano u lipnju, imali su robota "sklepanog" za 10.000 kuna. I pomeli su konkurenciju.

Učenik drugog razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, kojem je mentor bio Ivica Kolarić, osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji učenika od 14 do 19 godine kao član tima Školska knjiga CRO Team.

- Ovo mi je već treće veliko svjetsko natjecanje na kojem sam sudjelovao i na svima sam postignuo velike rezultate za mene. U Kanadi, na prvom svjetskom natjecanju, osvojio sam prvo mjesto, prošle godine u Sydneyu drugo, a ove godine opet smo osvojili drugo mjesto na virtualnom natjecanju za koje sam se pripremao više godina. Za ovo natjecanje nije dovoljno pripremati se pola godine. Pripremali smo se zadnje tri godine uzimajući iskustva s prošlih natjecanja koja smo primijenili i na ovo natjecanje. U konkurenciji je bilo 27 ekipa, a posebno "jaki" bili su Talijani, Kinezi i Japanci jer imaju puno veću financijsku podršku od nas. Primjerice, jedan kotač na njihovom robotu košta 1.000 eura, a naš cijeli robot košta 10.000 kuna. To je ogromna razlika, ali mi smo sve to nadoknadili našim znanjem i programiranjem - rekao je Juraj Kolarić, koji se robotikom bavi već pet godina te je polaznik Centra izvrsnosti za robotiku.

On je danas, zajedno s Emanuelom Tukačem, koji je na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) osvojio brončanu medalju, bio na prijemu kod varaždinskog župana Anđelka Stričaka.

- Na Srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi sudjeluju natjecatelji iz 10 država iz Europe, a za samo natjecanje se kvalificira nizom natjecanja koje se organiziraju u Hrvatskoj. Pripremao sam se više godina kroz Centar izvrsnosti iz matematike, a najviše zadnje dvije godine s profesoricom Tatjanom Plantak, mojom mentoricom. Natjecanje se sastoji od ekipnog i pojedinačnog. Pojedinačno se sastoji od četiri zadatka i traje pet sati, dok ekipno zadatke rješava pet učenika, a također traje pet sati. U ekipnom dijelu mi je malo neobično uzimati samom zasluge, jer svaki član tima zaslužan je za postignuti rezultat - priznao je Emanuel Tukač, učenik trećeg razreda Prve gimnazije u Varaždinu i polaznik čak dva centara izvrsnosti: iz matematike i informatike.

Emanuelu i Juraju na sjajnim uspjesima čestitao je varaždinski župan.

- U prva tri mjeseca mandata ovo je treći prijem koji smo organizirali za naše učenike, jer su izvrsni. Kao što je Juraj dao dobru usporedbu, oni su došli s robotom koji su sami "sklepali“ za 10.000, a drugi s robotom čiji kotač košta 10.000 eura. To je ta prevaga koju čine ljudi. Na početku mandata smo jasno dali do znanja da nam je obrazovanje top tema i u fokusu rada. Poduzet ćemo sve da dogradimo potrebne prostore, da te učionice opremimo, ali prevagu čine ljudi, a to su naši sjajni ravnatelji, profesori, učitelji i učenici. I stoga me zaista veseli što su ovdje. Nakon svakog natjecanja ćemo održati konferenciju za novinare, biti ponosni na njih i dati im javnu potporu jer oni to zaslužuju. Još jednom čestitke Juraju i njegovom mentoru Ivici Kolariću te Emanuelu Tukaču i njegovoj mentorici Tatjani Plantak. To je smjer u kojem se treba razvijati razvijati naša županija, obrazovanje i znanost. Buduća vremena će biti izazovna i zahtjevna, smatram da ćemo uz ovako sjajne učenike, profesore i mentore biti spremni savladati sve te izazove. Stoga još jednom čestitke. I, hvala vam - zaključio je Stričak koji im je uručio priznanja, kao i novčane nagrade: Juraju 3.000 kuna za osvojenu srebrnu medalju, a Emanuelu 2.000 kuna za brončanu medalju.