Predstavnici Sveučilišta Sjever posjetili Sveučilište u Pečuhu

Varaždinske vijesti | 7.12.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Predstavnici Sveučilišta Sjever, predvođeni rektorom prof. dr. sc. Marinom Milkovićem posjetili su jednu od najvećih visokoškolskih ustanova u Mađarskoj i središte znanja unutar podunavske regije, Sveučilište u Pečuhu.

Sveučilište u Pečuhu ima 22 000 studenata, 1 600 predavača i 10 fakulteta te je vrlo intenzivno raslo u internacionalizaciji, odnosno otvaranju programa za strane studente istaknuo je rektor prof. dr. sc Attila Miseta.

Upravo iskustvo rada na privlačenju stranih studenata bila je, između ostalog, tema službenog posjeta.

- Sveučilište Sjever je u svojoj strategiji u sljedećem razdoblju definiralo otvaranje prema stranim studentima, te su iskustva Sveučilišta u Pečuhu vrlo vrijedna i bit će nam korisna u razvoju zajedničkih programa i projekata koje smo na ovom susretu prepoznali i koji su od zajedničkog interesa za oba Sveučilišta-  istaknuo je rektor Milković.

Osim toga kroz ERASMUS program intenzivirat će se razmjene, kako studenata tako i nastavnog osoblja, održavanjem kulturnih, znanstvenih i sportskih aktivnosti dvaju Sveučilišta što bi u konačnici trebalo rezultirati zajedničkim projektima te povezivanjem prekograničnih regija i u širem smislu, s posebnim naglaskom na razvoj gospodarstva i ulogu Sveučilišta u tom segmentu.

Uz rektora, u izaslanstvu Sveučilišta Sjever bili su prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor centra Varaždin, izv. prof. dr. sc Petar Mišević prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju, te Martina Mak, voditeljica ureda za EU projekte i suradnju s gospodarstvom.