Počinje Hladoveena, ljetni program za mlade u P4 - centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu Foto: Hladoveena

Počinje Hladoveena, ljetni program za mlade u P4 - centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu

VV | 15.6.2020. u 13:45h | Objavljeno u Društvo

Koncerti lokalnih bendova, ljetno kino, turnir FIFA-i na PlayStationu, putopisno predavanje, izložbe mladih umjetnika i umjetnica, oslikavanje murala, panel o društvenoj mreži Tik-Tok te čak 9 različitih, kreativnih radionica za mlade bit će održani u sklopu ovogodišnje Hladoveene, ljetnog programa za mlade koji počinje danas i trajat će do 10. kolovoza u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Preradovićevoj 4 u Varaždinu. Svi programi u sklopu Hladoveene su besplatni, a organizira ih Udruga mladih Varaždinski underground klub u suradnji s Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Kućom kreativnih inovacija, udrugama EduNorth i nuSynergetic, te uz potporu Grada Varaždina.  

„Prostor u P4 namijenjen je razvijanju programa usmjerenih mladima i nezavisnoj kulturi koji ima fokus na generacije Y i Z. Javni je to prostor čije će usluge, aktivnosti i svakodnevni boravak biti dostupni svakoj udruzi i organizaciji, ali i svakoj mladoj osobi. Cilj je stvoriti uključiv prostor za osobni, kreativni i društveni razvoj mladih generacija, te razvoj suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi. Želja nam je da se u sljedećih nekoliko godina, P4 razvije u jedan od najprepoznatljivijih prostora na sjeveru Hrvatske za mlade“, istaknuo je programski direktor u P4 Nino Preložnjak na današnjoj konferenciji za medije.

„Hvala svima koji su sudjelovali u izradi programa. Vidi se konstantan napredak u ispunjavanju potreba mladih u Gradu Varaždinu. P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu još uvijek je u razvoju. Potrebno je završiti uređenje, no drago mi je da udruge zajedno djeluju i razvijaju programe i sadržaje za mlade“, naglasila je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica.

Ljetni program za mlade Hladoveena počinje večeras u 20 sati u podrumu P4 gdje će biti otvorena izložba PRINT MY MEMORY_CYCLE ONE, varaždinske umjetnice Žarke Krpan, a tijekom dva mjeseca koliko će Hladoveena trajati, predstavit će se još dvoje mladih varaždinskih umjetnika: Kristijan Gradečak i Ana Sever.

Osim izložbi, u Hladoveeni će svi zainteresirani moći pogledati ponajbolje dokumentarce iz KineDok filmoteke u sklopu ljetnog kina postavljenog u dvorištu P4, čuti priče mladog slavonskog putopisca Zdenka Nađa koji je na svom triciklu proputovao SAD-om ili gledati Varaždinku Leu Labaš kako oslikava mural na zidu u dvorištu P4. U Hladoveeni će biti i glazbenog programa. S ciljem razvijanja i jačanja lokalne glazbene scene, na pozornici Hladoveene svirat će lokalnih bendovi i DJ-evi i to svakog petka i subote.

Europsko prvenstvo u nogometu ove godine odgođeno je zbog virusa COVID-19, no u sklopu Hladoveene igrat će se nogomet! Naime, bit će održan FIFA turnir na PlayStationu na koji se mogu prijaviti svi zainteresirani, a finale će, uz popratni program, biti održano na datum kad je stvarno finale Eura trebalo biti odigrano – 11. srpnja.

U sklopu Hladoveene bit će održan i panel pod nazivom „Tik-Tok: mreža mogućnosti ili opasnosti?“, te organizirana dva webinara o korištenju web alata u radu s mladima te predstavljanju priručnika za udruge mladih na temu sigurnosti osobnih podataka.

U P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu bit će održano čak 9 različitih, besplatnih radionica za mlade koje će voditi Varaždinci i Varaždinke. Mladima su na raspolaganju kreativne radionice izrade predmeta od drva i namještaja od paleta koju će voditi Lovro Vujnovac, plesne radionice jazz i suvremenog plesa, te heels plesa koje će voditi Maja Kućar i Tea Košić, te radionice o emocijama i seksu koje će voditi psihologinja Etelka Kožar.

DJ-ica Olyfant vodit će DJ-ing radionice, mladi će imati priliku naučiti fotografirati i obrađivati fotografije u sklopu foto radionice koju će voditi Dario Mikulek, izraditi macrame ili dreamcatcher ukras u sklopu radionice Ive Grubješić, naučiti što je to poi od poi stručnjakinje Alme Rožmarić te se iskušati u programiranju uz pomoć Igora Pičuljana.

Dvorište Hladoveene bit će otvoreno za odmor i uživanje ili kao co-working zona od ponedjeljka do četvrtka u vremenu od 10 do 18 sati, a u petak i subotu u vremenu od 21 sat do ponoći. Internet je osiguran.

Više informacija o programu i prijavama na radionice, kao i raspored, objavljeni su u programskom letku, web stranici (www.pecetri.com) , Facebook (https://www.facebook.com/pecetri/) i Instagram profilu (https://www.instagram.com/pecetri/).