FOTO Otvorena izložba fotografija "Poznato u nepoznatom" Dominika Severa

vv | 11.9.2023. u 20:33h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Podruma ponedjeljkom u Centru P4, prošlog je tjedna, 4. rujna, otvorena druga samostalna izložba fotografija autora Dominika Severa - Poznato u nepoznatom.

DSC_0086.jpg

DSC_0093.jpg

DSC_0114.jpg

Ističe kako je iznimno zadovoljan otvorenjem te da mu je drago što je publika shvatila poruku - kako s vizualnog, tako i s filozofskog aspekta. Osobito mu je drago kada netko otvoreno komentira radove i tematiku jer je upravo to i poanta njegovih izložbi.

DSC_0049.jpg

DSC_0054.jpg

DSC_0062.jpg

DSC_0075.jpg

DSC_0094.jpg

DSC_0098.jpg

DSC_0104.jpg

- Moji bi radovi kao fotografske slike bez otvorene diskusije bile tek samo slike - ističe Dominik Sever, koji je prvu izložbu - Putevima čovjeka: Prostranstvo na istom mjestu imao prije tri godine.

Izložbu Poznato u nepoznatom stignete istražiti do 15. rujna u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Preradovićevoj ulici 4 u Varaždinu.

Ovaj mladi autor nastavlja raditi na novim idejama i dodaje kako će se njegove priče nastaviti, stoga se u skorijoj budućnosti mogu očekivati i nova izlaganja.

Plakat-Web.jpg

Koncept izložbe

Poznato u nepoznatom je serija od 15 fotografija nastalih u rujnu 2021., šečući nepoznatim gradom koji će tek postati autorov novi dom. Prvih nekoliko fotografija zabilježeno je u ranu zoru, a ostatak u kasno podne. Ta kombinacija pridonosi neprimjetnoj tranziciji i prisutnosti istog ugođaja.Svaka fotografija sadržava svoj subjekt i točku fokusa no bitno je sagledati svaku kao cjelinu. Fotografije mogu biti shvaćene pomalo praznima, a postavljaju pitanja, daju odgovore te tako komuniciraju međusobno i s promatračem.

Glavna tematika je otkrivanje nove okoline i paralelno traženje sličnosti s gradom Varaždinom; kako u prizorima, tako i u ljudima. Fotografije su prezentirane kao filmski isječci jedne sekvence, s titlovima u kojima stoje naslovi na engleskom jeziku. Cilj svake fotografije je navesti promatrača da se mislima vizualno vrati u svoju prošlost baš kao da gleda film i pokuša pronaći i povezati sličan prizor onom kojeg gleda u slici pred sobom.

Svaka se fotografija nalazi unutar tamnog okvira s blago primjetnim gradijentima koji daju dodatnu dimenziju i podsjećaju na okvir ekrana. Titlovi, kao druga interaktivna točka fokusa, su bitni elementi koji pomažu pri tumačenju svake slike, ali i serije kao sekvence tj. cjeline. Fotografije su zabilježene DSLR kamerom i digitalno vizualno uređene u postprodukciji.

Biografija autora

Dominik Sever rođen je 1996. u Varaždinu. Uz osnovnu školu, pohađa osnovnu glazbenu školu u sklopu Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec te obrazovanje osnovne glazbene škole završava u Glazbenoj školi u Varaždinu. Nastavlja upisom srednjoškolskog smjera gitarist u Glazbenoj školi u Varaždinu, paralelno s Gimnazijom Žiger. Dijelom pohađa Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec, a srednje obrazovanje završava u Gimnaziji Žiger.

Na Sveučilištu Sjever 2014. upisuje stručni preddiplomski studij Multimedija, oblikovanje i primjena te shodno, 2018.  upisuje sveučilišni diplomski studij Multimedija. Na preddiplomskom studiju dobiva Rektorovu nagradu za najbolji studentski rad u umjetničkoj kategoriji u akademskoj godini 2015./2016., a na diplomskom studiju dobiva drugu Rektorovu nagradu za najbolji studentski rad u akademskoj godini 2018./2019. Interes za fotografiju otkriva 2015. godine, ubrzo nakon upisa na studij.

Sudjeluje na raznim grupnim izložbama, a nekoliko puta kao finalist fotografskih natječaja. Svoju prvu samostalnu izložbu fotografija otvara 2020., pod nazivom - Putevima čovjeka: Prostranstvo. Vrijeme najradije posvećuje struci relevantnom istraživanju o humanističkim i društvenim znanostima no i općenito, uličnoj fotografiji i glazbi.