Održiva budućnost u srcu Varaždina: Učenici stvaraju šumu hrane za školu i Noel restoran Foto: Noel

Održiva budućnost u srcu Varaždina: Učenici stvaraju šumu hrane za školu i Noel restoran

vvm | 12.9.2024. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je prošle školske godine započela s praktičnom outdoor pedagogijom u školskoj šumi ''Zelenom gnijezdu'', Prva privatna gimnazija Varaždin ove je školske godine dobila potporu u svojim održivim i zelenim inicijativama putem Zelene burze. Inovativnost projekta iskustvenog učenja u šumi prepoznao je poznati chef Mario Mandarić, suvlasnik NOEL-a, prvog i najboljeg zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Poveznica između ove ideje i financijskih resursa je Zelena burza (Green Fusion), inovativna katalizacijska platforma koja povezuje tražitelje financija i investitore, a čija je misija stvoriti održivo okruženje te realizirati projekte s pozitivnim utjecajem na okoliš i društvo.

Inicijative za zaštitu okoliša u školskom i ugostiteljskom sektoru

Uz titulu ekoškole i nagradu ''Zeleni leptir'' Večernjeg lista za najbolji projekt u kategoriji hrvatskih projekata usmjerenih na kvalitetno obrazovanje i rodnu ravnopravnost, Prva privatna gimnazija Varaždin ove školske godine uvodi i zero waste inicijative. Edukacijama na Erasmus konferencijama, proučavanjem dobrih europskih praksi te njihovom primjenom u školskom okruženju, nastavnici i učenici promiču održivost te prakse za smanjenje otpada i zaštitu okoliša.

fotka_za_VV_1.jpg

Upravo je ove vrijednosti kao jednake sebi prepoznao restoran koji potiče lokalnu proizvodnju i ekološku svijest te koristi domaće kvalitetne sastojke u svojoj ponudi. NOEL, kao vodeći zagrebački restoran koji promovira lokalnu proizvodnju i ekološki uzgojene sastojke, prepoznao je vrijednosti koje Prva privatna gimnazija promiče. Uključivanjem u projekt, NOEL podržava napore škole u stvaranju održivih prehrambenih praksi i edukaciji novih generacija.

Učenici stvaraju voćnjak i šumu hrane za zdravu budućnost

Cilj velikog projekta u ''Zelenom gnijezdu'' je stvoriti ekološki održivo školsko imanje – šumu hrane u kojoj će učenici učiti o uzgoju, brizi za prirodu, održivom gospodarstvu i permakulturi.

Važnost ovog projekta je golema jer zajednica dobiva nove zelene resurse i priliku za sudjelovanje u održivim inicijativama.

Sadnja školske šume hrane kreće 16. listopada na Svjetski dan hrane.

fotka_za_VV_4.jpg

fotka_za_VV_3_111.jpg

fotka_za_VV_2.jpg