Održane skupštine Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 1.3.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina održale su redovite izvještajne godišnje skupštine. Na dnevnom redu našli su se izvještaji o radu zajednica i udruga tehničke kulture za 2022. godinu, programi rada za 2023., te ostali pokazatelji. Dodijeljene su i godišnje nagrade pojedincima i udrugama za prošlu godinu.

Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina nastavila je i u prošloj godini provoditi samostalno ili u suradnji sa svojih 13 udruga (članica) već tradicionalne aktivnosti promicanja tehničke kulture.

Riječ je o održavanju Dana otvorenih vrata udruga s ciljem približavanja javnosti programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj. Jedna od najatraktivnijih manifestacija je „Dan tehničke kulture u Varaždinu“ koji je održan u subotu, 11. lipnja 2022. godine na prostoru oko zgrade civilnog društva u Graberju prema programu rada Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina i njenih udruga.

U akciji je sudjelovalo pedesetak članova udruga. I ove godine brojni građani i djeca pokazali su interes sudjelujući i sami u teleskopskom promatranju Sunca, u izradi modelarskih uradaka, u izradi zmajeva, u održavanju radioamaterskih veza i u vožnji robotskih kolica.

U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin i ZTK Grada Varaždina 12. svibnja je održana Modelarska liga Varaždinske županije. Na natjecanju je sudjelovalo 9 ekipa (18 učenika) iz 6 osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Dvoje najboljih sudjelovalo je na Državnom natjecanju modelarske lige.

U suradnji s Gradom Varaždinom pokrenuta je obnova velike dvorane za sastanke koju koriste brojne udruge na adresi Graberje 33. Izvedena je montaža projektora za potrebe prezentacija, postavljena nova ploča i izvedeno ponovno bojanje prostorije. U sanitarnim prostorima ZTK Grada Varaždina obnovljene su dotrajale vodovodne instalacije, uvedena topla voda i uređen cijeli prostor.

Organiziran je i natječaj za fotografiju koja se našla na kalendaru za 2023. godinu u kojem je sudjelovalo desetak učenika osnovnih škola.

U vlastitim prostorijama u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture ZTK Grada Varaždina održavane su radionice modelarstva, maketarstva, elektronike, automatike i digitalne fotografije za učenike osnovnih škola.

Na svečanom dijelu skupštine dodijeljene su i godišnje nagrade za 2022. godinu. Nagrađeni su Živko Skuhala iz udruge Ljubitelja oldtimera i stare tehnike i Foto-klub „Sloboda“ Varaždin.

Nagrađenima je čestitao predsjednik ZTK Grada Varaždina Željko Hajdinjak.

Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije ima u svom sastavu dvanaest udruga s područja čitave županije. Zajednica se uključila u pripremanje i organizaciju županijskog natjecanje mladih tehničara, a radiomaterske udruge (tri) provodile su program civilne zaštite (sustav veza) sukladno Planu razvoja sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije.

Udruge članice Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije uključile su se u Dane otvorenih vrata, zatim u aktivnosti Dana tehničke kulture u Varaždinu, natjecanja mladih tehničara i Modelarske lige, kao i u neke druge akcije promicanja tehničke kulture.

Dominu Jurišiću iz Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin za dugogodišnji predani rad u promicanju tehničke kulture kod mladih i u školama, te Društvu inovatora Varaždinske županije uručene su na svečanom dijelu skupštine nagrade za 2022. godinu.

Nagrađenima je čestitao predsjednik ZTK varaždinske županije Vladimir Ferenčina. Na području Varaždinske županije djeluju slijedeće udruge koje su učlanjene u Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina: Astronomsko društvo Varaždin, Društvo energetičara Varaždin, Društvo inovatora Varaždinske županije, Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin, Filmsko-kreativni studio Vanima Varaždin, Foto-klub Sloboda Varaždin, Foto klub Varaždin, Kajak kanu klub „Varteks“ Varaždin, Ljubitelji oldtimera i stare tehnike Varaždin, Modelarski centar Varaždin, Radioamaterska udruga Sloga Varaždin, Radio-klub Novi Marof, Radio klub Varaždin i Udruga za promicanje novih tehnologija „Robofreak“ Varaždin.

Aktivisti svih navedenih udruga također su u prošloj 2022. godini pored zajedničkih provodile i svoje posebno planirane aktivnosti na promicanju tehničke kulture, osposobljavanju svojih članova, sudjelovanju na smotrama i natjecanjima na kojima redovito postižu zapažene rezultate.