Obnovljena Područna škola Gornje Ladanje: Bolji uvjeti, a potrošnja energije manja za 80 posto Foto: Varaždinska županija

Obnovljena Područna škola Gornje Ladanje: Bolji uvjeti, a potrošnja energije manja za 80 posto

Varaždinske vijesti | 13.10.2020. u 19:01h | Objavljeno u Društvo

Učenici i djelatnici Područne škole Gornje Ladanje, čija je matična škola OŠ Vinica, u ovoj školskoj godini uče i rade u daleko boljim uvjetima: zgrada škole u potpunosti je energetski obnovljena u sklopu EU projekta ukupne vrijednosti 776.875,64 kuna.

Završna konferencija projekta punog naziva „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornje Ladanje na adresi Školska ulica 2, Gornje Ladanje, Vinica“ održana je u utorak, 13. listopada, ispred školske zgrade, a sukladno propisanim epidemiološkim uvjetima.

- U PŠ Gornje Ladanje u roku su obavljeni svi građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati. Sada je ovo energetski učinkovit objekt u kojem će potrošnja primarne energije biti smanjena za čak 80,89 posto. Od ukupne vrijednosti projekta od gotovo 800.000 kuna, Varaždinska županija će iz svojeg proračuna izdvojiti samo 124.503,53 kune jer smo osigurali bespovratna sredstva iz Europske unije, ali i nacionalnog Fonda za sufinanciranje. Ovo je prva završna konferencija u novom ciklusu jer su završeni ili pri samom kraju radovi na energetskoj obnovi još sedam školskih objekata. Uz Područnu školu u Gornjem Ladanju, u Općini Vinica se obnavlja i Srednja škola Arboretum Opeka – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Školska zgrada u Gornjem Ladanju izgrađena je 1988. godine i od tada nije bilo ulaganja izuzev rekonstrukcije kotlovnice 2001. godine. Sada je obnovljena u manje od deset mjeseci.

- U ovoj školskoj godini 2020./2021. školu pohađa 21 učenik od prvog do četvrtog razreda, a za sve njih i naše djelatnike energetska obnova znači i kvalitetnije uvjete rada i boravka. Na školskoj zgradi je toplinski izolirana fasada, i to u ETICS sustavu, dobili smo novu vanjsku PVC stolariju, a obavljena je i dodatna toplinska izolacija stropa prema negrijanom prostoru. Sada imamo moderni plinski kotao, kao i nove radijatore s termostatskim ventilima – navela je ravnateljica OŠ Vinica Mirjana Jambriško. 

U sklopu projekta je obavljena i rekonstrukcija instalacija za zaštitu od djelovanja munje, kao i priprema električnih instalacija za automatsko prikupljanje podataka s mjernih uređaja potrošnje električne energije, plina i vode te automatski prijenos podataka u središnji ISGE sustav. Izvođač radova bila je Kontura d.o.o. iz Varaždina.

Zadovoljstvo je izrazio i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

- Općina nije sudjelovala u samom projektu energetske obnove, no svoj obol smo dali asfaltiranjem cijelog prostora oko škole. I na ovom primjeru pokazuje se važnost sinergije između Općine i Varaždinske županije – istaknuo je Kostanjevac.  

Zgrada Područne škole je nakon obnove iz energetskog razreda E i prešla u razred C. Osim što će se potrošnja primarne energije smanjiti za 80,89 posto, proračunska emisija CO2 bit će manja za 82,28 posto.

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti iznosi 776.875,64 kuna, dok je vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 791.728,75 kuna. Za energetsku obnovu odobreno je 449.899,64 kune iz EU fonda. Iz proračuna Varaždinske županije se izdvaja 124.503,53 kune budući da je iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje osigurano bespovratnih 202.472,47 kuna.

Uz pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslava Huđeka, na uvodnoj konferenciji bio je i Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, ravnatelji škola i drugi uzvanici.

ps_gornje_ladanje_zavrsna_konferencija_listopad_20_2.JPG

ps_gornje_ladanje_zavrsna_konferencija_listopad_20_4.JPG

ps_gornje_ladanje_zavrsna_konferencija_listopad_20_5.JPG

ps_gornje_ladanje_zavrsna_konferencija_listopad_20_6.JPG