Novi ciklus "Srijeda u Muzeju" počinje izložbom "Lice i naličje" Petera Weisza Foto: GMV

Novi ciklus "Srijeda u Muzeju" počinje izložbom "Lice i naličje" Petera Weisza

Varaždinske vijesti | 16.1.2023. u 08:20h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnji ciklus "Srijeda u Muzeju" započinje otvorenjem izložbe Petera Weisza, koje se u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin priređuje 18. siječnja u 19 sati.

Izložba je naslovljena "Lice i naličje", a obuhvaća autorovih 25 slika u tehnici ulja na platnu nastalih u razdoblju od 2020. do kraja 2022. godine. Recentni radovi svojevrsni su nastavak njegova intenzivnog stvaranja i ostaju u zadanim stilskim odrednicama njegova ekspresionističkog duha snažnoga vrištećeg kolorita u kojem pomiruje apstraktno i figurativno.

Hrvatsko-izraelski akademski slikar Peter Weisz (r. 1943., Siklós, Mađarska) nakon završene osnovne škole i gimnazije u Osijeku studirao je u Zagrebu i Parizu. Autor je impozantnog likovnog opusa, a do sada je izlagao na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivač je i predsjednik međunarodne umjetničke organizacije WAG, koja okuplja umjetnike različitih umjetničkih izričaja iz više od 50 zemalja svijeta.

O njegovu stvaralaštvu povjesničar umjetnosti akademik Tonko Maroević svojedobno je zapisao: "Adoptivni Osječanin Peter Weisz živi i djeluje između Zagreba i Izraela, a naobrazbu je stekao u Hrvatskoj i Parizu. U svojoj figurativnoj orijentaciji oslanja se na medijski posredovanu sliku, koju definira i često pojačava ironičnim akcentima, ali se ulančava i u respektabilnu ekspresionističku tradiciju, posebice kada aluzivno govori o bolnoj židovskoj povijesti."

Izložba Petera Weisza u GMV-u je postavljena za razgled do 5. veljače ove godine.