FOTO Završena FolkoFonija u kojoj su mogli uživati brojni ljubitelji folklora i tradicije Foto: CTK Varaždin

FOTO Završena FolkoFonija u kojoj su mogli uživati brojni ljubitelji folklora i tradicije

VV | 12.9.2023. u 07:36h | Objavljeno u Društvo

Završeno još jedno izdanje međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija!

Habdelićev trg ovog se vikenda transformirao u glavnu pozornicu međunarodnog festivala koji je održan u organizaciji Centra tradicijske kulture Varaždin. Festival je bio prava poslastica za ljubitelje tradicijske kulture te je ponudio glazbeni i plesni ''kušlec'' - najljepši poklon građanima.

Pomalo bajkovita i intimna atmosfera trga pokazala se idealnom kulisom za takav događaj, dajući mu dodatnu čar. Prvu večer Folkofonije, ''Glazbeni kušlec'', obilježili su tradicionalni napjevi u izvedbi domaćina festivala i njihovih  gostiju - ženskog vokalnog ansambla ''Đurđevčice''; iz Đurđevca, te Etno dua Goga i Željko. Za kraj prve večeri folklorni ansambl ''Kňahinka''; iz Slovačke veselim plesnim koracima je najavio subotnji Plesni kušlec.

Drugog dana festivala Varaždinci su mogli uživati u različitim događanjima. Folklorna radionica plesa, izrada krpenih lutaka, sviranje tradicijskih glazbala, izrada kinča – ukrasa od krep papira, izrada nakita i ručnih radova, samo su dio bogatog programa u kojima su mogli sudjelovati posjetitelji svih dobnih skupina. Istovremeno se u parku Vatroslava
Jagića održavao tradicijski sajam gdje su se mogle razgledati i kupiti živopisne rukotvorine, domaći kolači, predmeti inspirirani hrvatskom baštinom. Večer pak je bila rezervirana za uživanje u plesnom dijelu programa. Uz domaćine, članove Centra tradicijske kulture Varaždin, na pozornici na Habdelićevom trgu predstavili su se njihovi dragi gosti - KUD ''Hrvatskih željeznica iz Varaždina''; KUD ''Anka Ošpuh''; iz Ludbrega; KUD ''7 Kaštela''; iz Kaštel Gomilice; Akademska folklorna skupina ''Študent''; iz Maribora, Slovenija; te folklorni ansambl ''Kňahinka'' iz Čičave, Slovačka. Dvosatni program završen je uz ples i pjesmu zajedno sa mnogobrojnom publikom.

Trodnevni festival završio je plesnim radionicama hrvatskog folklora kojeg su vodili članovi KUD-a ''Šaltin''; s otoka Hvara te članovi KUD-a ''7 Kaštela''; iz Kaštel Gomilice te inozemnog folklora koju su vodili gosti iz Slovačke.

- Vrlo bitan segment ovog festivala također su i druženja, stvaranje novih prijateljstava i uspomena koje će svi sudionici, ali i posjetitelji festivala doživotno pamtiti. Ljubav prema folkloru i tradiciji jedna je posebna povezanost i univerzalni jezik te se pokazalo da ovaj festival nije samo proslava prošlih vremena, već i podsjetnik na to kako tradicija i kultura mogu ostati žive i relevantne u suvremenom svijetu - ističu organizatori.

Centar tradicijske kulture Varaždin zahvaljuje svima koji su podržali i omogućili ostvarenje ovogodišnje FolkoFonije:, od glavnih pokrovitelja, Grada Varaždina i Ministarstva kulture i medija, do partnera TZ grada Varaždina, FOI-ja, Općine Beretinec i I. OŠ Varaždin.