UDVDR Ivanec Foto: Marijan Friščić

FOTO UDVDR Ivanec: Aktivnosti će se održati uz pridržavanje mjera nadležnih institucija

VV | 14.7.2020. u 18:20h | Objavljeno u Društvo

Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održao je svoju 4. Sjednicu novog mandata kojoj su, uz članove Suda Časti i Nadzornog odbora, nazočili predstavnici najužih vodstava sedam udruga s područja Grada Ivanca i Općine Bednje, s kojima se kroz godinu ostvaruje suradnja na svim projektima.

Tako su, uz Vjekoslava Špaca i Darka Bregovića, predsjednika i tajnika HVIDR-e Ivanec s kojom ivanečki dragovoljci i veterani surađuju na većini projekata, sastanku nazočili i predstavnici Planinarskog kluba Ivanec, Udruge Invalida ILO Ivanec, Odbojkaškog kluba Ivanec, DVD-a Gačice, Pčelarske udruge Čmalico, Bednja i Udruge građana Prigorec.

Sastanak je, kako je rečeno, održan na prostoru Ribičkog doma Ivanec, iz razloga što je, sudeći po odazivu, dobro isplaniramo kako će mu nazočiti veliki broj predstavnika udruga, a za što u Tajništvu udruga nema dovoljno prostora.  

Uz analizu odrađenih te provedbu planiranih aktivnosti, jedan od razloga zajedničkog sastanka je i nastavak tradicija okupljanja udruga koje rade na projektima, započeta prošle godine, a koja se upravo zbog kvalitetnije provedbe aktivnosti, pokazala svrsishodnom, jer se sve potrebno iskomunicira na jednom mjestu, sa svim sugestiajma i prijedlozima udruga s velikim iskustvom u radu.

Nakon najave dnevnog reda i pozdravnih riječi predsjednika domaćina sastanka Ljudveka Cikača, navedene su neke aktivnosti koje su provedene u protekla dva mjeseca, poput 6. memorijalnog planinarskog pohoda u spomen na poginule i umrle branitelje Grada Ivanca,  potpisivanje ugovora s Varaždinskom županijom, s Cvjećarskim obrtom IRIS i s Općinom Klenovnik, te odavanjem počasti preminulom Josipu Videcu Đoziju, jednom od osnivača ivanečkog ogranka udruge.

Prigodnim se riječima potom obratio Tomislav Friščić, predsjednik Planinarskog kluba Ivanec, koji je pohvalio suradnju s UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, rekavši kako bi ona trebala biti putokaz ostalim  udrugama u zajedničkom provođenju aktivnosti, na dobrobit svih koji sudjeluju u njima, ali i šire društvene zajednice.

- Možda i mi nismo ti koji bi suradnju trebali potencirati, no dobro je da smo to napravili i u tom se segmentu u zadnje vrijeme događaju neki pozitivni pomaci - rekao je Friščić, te nazočne kratko upoznao s programom proslave 10. obljetnice kluba, koji se prošli tjedan održavao u Muzeju planinarstva u Ivancu.

Biranim je riječima suradnju dragovoljaca i veterana, te udruge invalida ILO Ivanec opisao tajnik te udruge Jurica Putarek, s posebnim naglaskom na uspješnu provedbu 3. sportsko-rekreacijskih susreta, zadnjeg događanja pred izbijanje epidemiološke krize.

Tajnik Ženskog odbojkaškog kluba Ivanec Nikola Nišević također je suradnju ocijenio jako dobrom, iznijevši sve detalje memorijalnog odbojkaškog turnira sjećanja na poginule hrvatske branitelje iz Ivanca, Željka Putara Grdaka i Romana Ribića, koji će se održati 25. srpnja.

Istog dana u Maruševcu će se održati 25. županijski sportski susreti dragovoljaca i veterana Varaždinske županije, na kojem će ivanečki ogranak sudjelovati sa svojih 20-ak članova, a svojom će se izložbom predstaviti i Martin Lukavski.

Iznimno zadovoljni prošlogodišnjom suradnjom, predsjednik i tajnik Pčelarske udruge Čmalico Bednja, Danijel Godinić i Milan Vukovski, najavili su njezin nastavak, te će se tako na Dan pobjede domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja ponovno u Ivancu održati Medni dan, na kojem će se promovirati pčelarstvo, a građanima opet podijeliti prigodne staklenke meda.

Manifestacija će se i ove godine održati u suradnji sa župom Ivanec.

Zapovjednik i predsjednik DVD-a Gačice Anđelko Brezovec i Franjo Piskač, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec već pet godina rade memorijal sjećanja na Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju, suradnju su ocijenili na jednak način kao i prethodnici, te najavili skori sastanak oko utvrđivanja završnih detalja za ovogodišnji memorijal.

Kao i prethodne godine, pokrovitelji događaja u Gačicama bit će Grad Novi Marof i Varaždinske županija, s kojima je sve dogovoreno, rečeno je na sastanku.

Nadalje, potpredsjednik UDVDR Ogranak Ivanec Zvonko Galić izvijestio je nazočne kako će se 15. Memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Stjepana Vusića, Tomu Jambora i Josipa Kapustića održati 22. kolovoza, uz komemoraciju na groblju u Kamenici i, iznimno, pozivni turnir malonogometni turnir, a sve u svrhu što lakše kontrole pridržavanja mjera.

Točan hodogram programa bit će sastavljen uskoro.

Tradicionalni dani sjećanja na Josipa Magaša, koji su se trebali održati krajem travnja, kada je obilježen dan njegove pogibije odavanjem počasti na groblju u Varaždinu, bit će nastavljeni u listopadu ili studenom, a za što će se detalji usuglasiti s udrugom građana Prigorec i Područnom školom u Prigorcu, s obzirom na to da u toj manifestaciji u većem broju sudjeluju djeca.

Detalji svih programa koje provodi ovih osam udruga, kao i do sad, bit će na vrijeme iskomunicirani prema javnosti, zajednički je zaključak svih.

Nakon što su se iz vodstva UDVDR Ogranak Ivanec svim udrugama zahvalili na lijepim riječima i pohvalama za njihov rad, u završnom dijelu iznesen je podatak kako će se u prigodi skorog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja potrebitim članovima udruge, u suradnji s udrugom veterana 7. GBR Puma uručiti prigodni poklon-paketi s prehrambenim namirnicama.

Nakon iznošenje te informacije, udruge su pozdravile ovakav vid pomoći socijalno ugroženim članovima i najavile uključivanje u akciju.

Nadalje, iznesen je i podatak kako je za dvije studentice, po jedna s područja Grada Lepoglave i Općine Donja Voća, humanitarni odjel Središnjice u Zagrebu osigurao prijenosna računala, no nisu uručena zbog epidemiološke situacije. Naknadno će biti dogovoreno kako, kada i gdje će im biti uručeni.

U završnom dijelu sastanka iz UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec predložili su predstavnicima udruga dvodnevnih memorijalni posjet na područje Vukovara i Aljmaša, uz obilazak mjesta sjećanja na tim i okolnim lokacijama.

Braniteljske će udruge osigurati besplatan prijevoz za sve sudionike ovog posjeta, koji će biti treći, ujedno i posljednji, u planiranom nizu kojim se odaje počast stradalim tog dijela Hrvatske u Domovinskom ratu.

-Također, na neki bi način to bila zahvala nas iz braniteljskih udruga, svima vama koji se trudite da suradnja kroz godinu bude što bolja i uspješnija. U posjet će biti uključeni naši sponzori koji će to željeti, a ukoliko bude potrebe, ići će i dva autobusa - istaknuli su iz UDVDR Ivanec i HVIDR-e Ivanec.

Predstavnici udruga se s ugodnim iznenađenjem dočekali taj prijedlog i najavili da će, nakon konzultacija sa svojim Upravnim odborima, najvjerojatnije ga i podržati i uključiti se u provedbu.

Uz napomenu da im je prošlogodišnji posjet tom dijelu Hrvatske, koji je mnogima bio prvi susret s terenskim činjenicama  stradavanja Vukovara i okolice u Domovinskom ratu, ostao u jako lijepom sjećanju, uz velike pohvale branitelsjkim udrugama na njegovoj organizaciji i provedbi.

Predložili su da braniteljske udruge organiziraju posjete i ostalim dijelovima naše zemlje gdje su je hrvatski branitelji u Domovinskom ratu stvarali, na što im je zagonetno rečeno kako je nešto takvo već u planu, no da je ove godine otpalo zbog korona krize, a u idućoj će se sigurno nešto takvo napraviti, a lokacija biti poznata naknadno.

Pri kraju sastanka predsjednik Planinarskog kluba Ivanec Tomislav Friščić uručio je Željku Đurinu, zamjeniku predsjednika UDVDR Ogranak Ivanec, zahvalnicu za uspješnu suradnju.

Po završetku službenog dijela okupljeni su nastavili druženje uz dodatnu analizu svih tema sa sastanka, ali i onih koje nisu bile na dnevnom redu, te najavili skoro ponavljanje ovakvog vida radnog druženja.