FOTO Mališani s veseljem dočekali kiselo Varaždinsko zelje koje su sami gazili Foto: Varaždinska županija

FOTO Mališani s veseljem dočekali kiselo Varaždinsko zelje koje su sami gazili

Varaždinske vijesti | 30.11.2016. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Djeca iz Dječjeg vrtića "Zeko" iz Trnovca Bartolovečkog prije nešto više od dva mjeseca posjetila su OPG Cafuk iz Domitrovca u općini Vidovec, kako bi od Marije Cafuk, poznate čuvarice sjemena Varaždinskog zelja, doznali sve o načinu pripreme i kiseljenja Varaždinskog zelja.

Čitavo ovo vrijeme zelje se kiselilo, a danas ga je Marija Cafuk dopremila i donirala vrtiću, kako bi najmlađi mogli uživati u blagodatima svoga rada, budući da su oni gazili to isto zelje. Isto tako, uz kiselo Varaždinsko zelje, OPG Cafuk je doniralo i punu vreću slatkiša pa će klinci u sljedećem razdoblju uživati u slatko – kiselim okusima.

Ovom posjetom OPG-a Cafuk nastavljaju se aktivnosti na projektu "Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije" koji provodi Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a tom prigodom zadovoljstvo je izrazio i pročelnik Upravnog odjela dr. sc. Dragutin Vincek.

- Ovaj projekt ima jedan jedini osnovni cilj, a to je edukacija i odgajanje budućih potrošača. Danas u vremenu globalizacije, zajedničke poljoprivredne politike, jedino nam je ostala još ta mogućnost – vlastiti odabir. Ova djeca će jednog dana biti potrošači, kupci prehrambenih proizvoda, a ovo je način kako ih pokušati educirati u smjeru da kod kupnje prednost daju domaćem, autohtonom – istaknuo je Vincek.

Cilj ovog projekta, koji je osmislila Varaždinska županija, je upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije. Naime, na području Varaždinske županije danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin. Tako je i nastala ideja da se najmlađe stanovnike naše županije tijekom pedagoške godine u vrtićima, na njima prihvatljiv i pristupačan način, upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima.

 

Galerija slika